INDUSTRI OCH TILLVERKNING

MINSKA KOSTNADER OCH TIDSÅTGÅNG


Idag använder så gott som alla stora tillverkningsföretag en eller flera 3D-skrivare för att produktutveckla, ta fram produktionsverktyg eller tillverka slutprodukter. Produktionsverktyg som hjälpmedel i montering, kvalitetskontroll eller reparationer, till exempel, dessa är ovärderliga. Men de är ofta kostsamma att tillverka traditionellt och ledtiderna är långa. Genom att istället 3D-printa produktionshjälpmedel går det att få ner produktionstid och kostnader avsevärt. Läs mer nedan om hur några av världens största företag använder 3D-skrivarteknik i sina organisationer.

Välkommen att kontakta oss om ni har frågor eller önskar träffa oss för att se över hur ni kan korta driftstopp eller printa reservdelar on-demand.


FORMLABS 3D-printade formar för formsprutning


Läs om företag som nyttjat Form 3 och Rigid 10 K Resin för att påskynda produktutvecklingen, minska kostnaderna och ledtiderna och få bättre produkter på marknaden genom integrera 3D-printing i tillverkningsprocessen för korta formsprutningsserier.
Läs mer >

Airolit Skräddarsydda drönare med Markforged


Airolit är ett svenskt företag i flygindustrin som specialiserar sig på industriella drönare – med ambitionen att vara de bästa inom branschen. Genom att utnyttja fiberförstärkta 3D-utskrifter kan Airolit leverera snabbare anpassningar för att möta kundernas behov – utan att förlora på kvalitet och styrka.
Läs Mer

OUR/VODKA Destilleri anpassar produktionslinje med 3D-printing


Our/Vodka är en global verksamhet som tillverkar vodka i mikrodestillerier runt om världen. Efterhand som verksamheten utökas med nya produkter och nya destillerier behövs, har 3D-printing varit till stor hjälp i att modifiera utrustning i anläggningarna.
Läs Mer

Lostboyslab 3D-printing för en hållbar tillverkningsindustri


I södra Sverige huserar verksamheten Lostboyslab – som inte titulerar sig själva som något vanligt design- eller ingenjörsföretag. Lostboyslab är en digital fabrik som på en global nivå för samman innovatörer, tillverkare, designers och entusiaster. Med en verkstad dedikerad åt 3D-printing, som just nu består av runt 100 stycken 3D-skrivare, designar och utformar de produkter, programvara, arbetsmetoder och maskiner med miljön i fokus. 
Läs Mer

ROCA Industry Markforged - ett passande helhetskoncept


ROCA Industry är ett svenskt företag specialiserat inom beslagsdesign och är verksamma i många olika branscher globalt. Valet att investera i Markforgeds 3D-skrivare Mark Two, förklarar Alexander Grinde, ansvarig för ROCAs produktutveckling, var tack vare Markforgeds genomtänkta helhetskoncept.
Läs Mer

HighPEEK 3D-utskrifter till att ersätta metall i satelliter


I Finland arbetar en forskningsgrupp för att kunna konstruera lättare rymdfarkoster, som också är snabbare att tillverka. Deras forskning fokuserar på utvecklingen av 3D-printade delar av ultrapolymerer som lämpar sig för användning i rymden. Projektet, som lanserades i september 2019, går under namnet HighPEEK och kommer att pågå under två år.
Läs Mer

RESCYOU AB HÅLLFASTA UTSKRIFTER DIREKT TILL APPLIKATION


Vad Martin Schmidmeir, CEO och ägare av RESCYOU AB, var intresserad av och kontaktade 3DVerkstan för var de industriella 3D-skrivarna från Markforged. Kraven som tekniken skulle uppfylla var professionalitet, snabbhet och att utskrifterna skulle vara redo att direkt appliceras på fordonen. Efter samtal och utvärdering landade det i Markforgeds skrivare Mark Two och Shining 3Ds scanner Einscan Pro HD.
Läs Mer

Statkraft 3D-skrivarteknik effektiviserar underhåll


Längs Ljungan, inte långt från Sundsvall ligger fem vattenkraftverk med några mils mellanrum. Vid det största kraftverket, Skallböle, finns tre generatorer, varav två har fått en välbehövlig, 3D-utskriven uppgradering som förbättrar underhållet. Dessutom till en försumbar kostnad.
Läs Mer

ford EFFEKTIVISERAR MONTERINGSLINAN


När allt fler företag börjar utforska möjligheterna med additiv tillverkningsteknik, ligger Ford steget före för att effektivisera sina monteringslinor och produktutveckling. Ford installerar nu 3D-skrivare i alla sina europeiska anläggningar, bland annat i Spanien, Italien och Rumänien. Designteamet i Tyskland förser anläggningarna med digitala underlag och tack vare 3D-skrivartekniken är verktygen redo för användning dagen efter beställning.
Läs Mer

VOLKSWAGEN AUTOEUROPA MAXIMERAR MED 3D-UTSKRIVNA JIGGAR OCH FIXTURER


Volkswagen Autoeuropa har en årlig produktionsnivå på 100 000 bilar och använder nu flera 3D-skrivare för att revolutionera sin arbetsprocess. I anläggningen skriver man ut hjälpmedel för tillverkning som används dagligen på monteringslinjen. Att inte längre behöva förlita sig på externa leverantörer har minskat kostnaderna kraftigt och har reducerat ledtiderna från veckor till några dagar.
Läs Mer


TUCCI HOT RODS: car parts

lean machine: production

snow business: final parts


ABB ROBOTICS KOSTNADSEFFEKTIVA OCH SKRÄDDARSYDDA ROBOTFINGRAR


Med 3D-skrivare kan ABB Robotics minimera risker i utvecklingsprocessen genom att prova funktionaliteten av en design innan man investerar i ett påkostat verktyg. På så sätt förkortar man utvecklingsprocessen från månader till några dagar. Med 3D-skrivare kan ABB utföra flera förstudier för varje designkoncept, vilket tillåter dem att anpassa sig mer efter kundbehov.
Läs Mer

Eventuri FUNKTIONELLA TESTER AV LUFTINTAGSSYSTEM FÖR PRESTANDABILAR


Eventuri utvecklar intagssystem för prestandabilar som Audi RS-serien och BMW:s M-power-serie. 3D-skrivartekniken möjliggör fö dem att vara flexibla i designprocessen, samtidigt som de snabbt kan få till en perfekt design.
Läs Mer


VOLKSWAGEN AUTOEUROPA VAD KOSTAR EN MINUT I BILINDUSTRIN?


Det blir allt vanligare med redogörelser kring hur olika varumärken nyttjar tekniken för öka hastigheten på design och tillverkningsprocessen. Hyundai, till exempel, introducerade nyligen ett nytt designcenter utrustat med 3D-skrivare, vars syfte är att halvera konstruktionscyklarna. Ford, Tesla, Volkswagen Autoeuropa och de flesta andra stora bilmärkena har också uttalat sig om teknikens roll inom produktion.
Läs Mer


SIEMENS 3D-SKRIVAREN – INTEGRERAD I ARBETSFLÖDET


Med 3D-skrivare kan Siemens börja med en lättviktig plastkomponent och i slutändan ha en slutprodukt som är gjuten i rostfritt stål. Traditionellt skulle det ta 12-16 veckor att gå från modell till slutprodukt. Men genom att använda 3D-skrivare har den tiden minskat till 1-2 veckor. Utöver tid, så kan man även minska potentiellt jobb för omarbetning. Detta då prototyperna gör det möjligt för Siemens att prova designs och funktioner utan att behöva investera i dyra verktyg.
Läs Mer

Bose MERVÄRDE MED EGNA PROTOTYPER


Genom sina Ultimaker-skrivare kan BOSE:s affärsområde BOSEbuild utveckla en vital del till sina BOSEbuild-lurar. Med egna 3D-skrivare kan man göra utförliga tester tidigt i produktutvecklingen, vilket bidrar till avsevärt kortare ledtider mellan iterationer och lägre kostnader för prototyptillverkning.
Som bonus kan utvecklingsteamet nu samla in värdefull användardata.
Läs Mer


MNNTHBX KOSTNADSEFFEKTIVA PROTOTYPER FÖR SKRÄDDARSYDDA HOJAR


MNNTHBX, eller Man in the Box, baserade i Tennessee, är ett gäng motorcykelentusiaster som tillverkar delar till skräddarsydda lätta motorcyklar. De största utmaningarna för MNNTHBX var att dra ner på prototypkostnaderna. Material som aluminium är kostsamma och iterationer tar mycket tid i anspråk, särskilt då jobben ska outsourcas till servicebyråer som ska fräsa. Att effektivisera iterationerna utan att spräcka budgeten var därför avgörande för MNNTHBX.

Läs Mer

KONTAKTA OSS

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi snarast.