Ultimaker Material
Marknadens största materialutbud med optimerade profiler


Köp Online
Samtliga material från Ultimaker har NFC-taggar som gör att skrivarna Ultimaker S3 / S5 samt Ultimaker 3, läser av vilket material som laddats och säkerställer rätt inställningar beroende av material och printhuvud.

PLA
Vårt rekommenderade materialval


PLA är det material som används allra mest inom desktop 3d-printing i dag, med god anledning. Inget annat material är så tacksamt att skriva ut med samtidigt som det är både närmast luktfritt och biologiskt nedbrytbart.

Det finns i ett brett spektrum av färger, och ger en mycket bra ytfinish. PLA är dessutom det material som fungerar absolut bäst tillsammans med PVA som vattenlösligt stödmaterial i din Ultimaker 3.

PLA blir dock mjukt vid relativt låga temperaturer (~60 grader) och tål inte att böjas upprepade gånger, så om din detalj ska utsättas för högre temperaturer eller om du ska göra snäpplås, gångjärn och liknande detaljer så bör du fundera på ett annat material.

TOUGH PLA
Starkt som ABS
enkelt att skriva ut med


Ultimaker-materialet Tough PLA har en slagstyrka motsvarande Ultimaker ABS, vilket gör att materialet passar väldigt bra att skriva ut mer funktionella delar såsom jiggar och fixturer. Det passar även perfekt för tillförlitliga utskrifter av tekniska modeller i större format, idealt för den större byggvolymen hos Ultimaker S5. Lika säkert och enkelt att använda som vanlig PLA och du kan uppnå komplexa geometrier tillsammans med stödmaterialen PVA och Breakaway.

NYLON
Ingenjörernas funktionella favorit


Nylon (polyamid) är ett av de vanligaste materialen inom industrin att tillverka plastdetaljer i. Med sin höga slagseghet, låga friktion och höga motstånd mot mekaniskt slitage så kan detta material användas i funktionella delar som måste utstå mekanisk påverkan.

Detta gör Nylon till ett utmärkt val för att 3D-printa specialverktyg, funktionella prototyper och delar som används i färdiga produkter.
Nylon fungerar också utmärkt att skriva ut tillsammans med PVA som vattenlösligt supportmaterial i din Ultimaker 3.

Ultimakers egna nylon är dessutom utvecklad specifikt för att ha ett mycket lågt fuktupptag, då Nyloner generellt är mycket hygroskopiska och höga fuktighetshalter kan ge utskriftsproblem.

CPE & CPE+
Funktionella prototyper


CPE är Ultimakers familj av Co-Polyestrar med goda kemiska och mekaniska egenskaper, lämpliga för funktionella prototyper och mekaniska delar.

CPE+ har liknande mekaniska egenskaper men en högre slagstyrka och klarar av temperaturer upp till 100 grader. Den kräver dock användande av Ultimakers ”Advanced 3D Printing Kit”.

Rekommenderat tillbehör för CPE+: Advanced 3D Printing Kit

Polypropen
Hög utmattningstålighet


Ultimakers PP (polypropen) är hållbart, det har en hög slagtålighet, exceptionell utmattningstålighet och låg friktionskoefficient.

PP har även en god kemisk motståndskraft, temperaturtålighet och är elektriskt isolerande. PP är en av världens mest använda plaster, både i prototyper och produkter för slutanvändare, och låter dig tillverka funktionella detaljer med filmgångjärn, snäppfästen och böjningszoner.

Rekommenderat tillbehör för PP: Advanced 3D Printing Kit

Polykarbonat
Slagtåligt och flamskyddat


Polykarbonat (PC) har en av de högsta temperaturtåligheterna bland Ultimakers filament, med en glastemperatur på över 110C, samtidigt som det har en hög slagtålighet och styrka. Om din utskrift kräver ett material som är tåligt även vid höga temperaturer så är Polykarbonat ett bra val.

Ultimakers Polykarbonat uppfyller även flammskyddstandarden UL95 V-2

Polykarbonat kräver användning av ”Advanced 3D Printing Kit” på din Ultimaker för bästa resultat, då det behöver hållas vid en jämn och hög temperatur under utskrift.

Rekommenderat tillbehör för PC: Advanced 3D Printing Kit

TPU 95A
Semiflexibel polyuretan


En mycket stark och semiflexibel polyuretan som är det självklara valet för delar som behöver ha egenskaper både från gummi och hårdplast.

TPU 95A är Specialutvecklad för att tillsammans med Ultimakers profiler ge konsistenta resultat, den har mycket god lagervidhäftning och är enklare att skriva ut än de flesta flexibla filament på marknaden.


ABS
Efterlikna din slutprodukt


ABS är ett material som är välkänt för de allra flesta ingenjörer då det är en av världens mest använda plaster, och gör du en prototyp där slutprodukten ska tillverkas i ABS är det ett självklart val.

Ultimakers ABS är utvecklad för att minimera de svårigheter med warping och lagervidhäftning som generellt är förknippat med att skriva ut ABS, men det rekommenderas att använda dörren från Advanced 3D Printing kit för att hålla en kontrollerad värme i skrivaren.

Rekommenderat tillbehör för ABS: Advanced 3D Printing Kit

PVA
Vattenlösligt stödmaterial


PVA (Polyvinylalkohol) är ett vattenlösligt filament vars huvudsakliga användningsområde är att agera stödmaterial till komplexa detaljer i PLA och Nylon som annars inte hade gått att skriva ut. När ditt objekt är utskrivet så lägger du den i ett vattenbad där PVAn löses upp, varpå du ett par timmar senare kan plocka ut din färdiga utskrift, då helt ren från stödmaterial.

Ultimakers PVA är speciellt utvecklad för att ge maximal driftsäkerhet när den används tillsammans med de optimerade profiler som finns i Cura för din Ultimaker 3, samt forumlerad för att ge ett lågt vattenupptag från luften för att öka livslängden på filamentet efter att förpackningen är bruten.

Breakaway
STÖDMATERIAL DU LÄTT BRYTER LOSS


Ett stödmaterial från Ultimaker som man drar bort istället för lägger i vatten. Materialet har lång hållbarhetstid och lägre fuktkänslighet jämfört med andra stödmaterial vilket gör det optimal för användning med material som är känsliga mot vatten.

Kompatibelt med ABS, PLA, Nylon, CPE och CPE+.

Breakaway används med en AA 0.4mm print core.
Tekniskt Datablad
Säkerhetsdatablad


Kontakta oss för offert och mer info

Fyll i dina uppgifter nedan, så återkommer vi snarast.