Skrivaren är "dum" på så sätt att den bara förstår ett språk: GCode. GCode är ett gammalt beprövat format som helt enkelt är en lång rad instruktioner till skrivaren som säger vad den skall göra steg för steg. Denna fil skapar du i en så kallad "slicer". Den vanligaste slicern till Ultimaker är
cura som precis som skrivarna är Open source. cura hanterar filer i formatet "STL" som de allra flesta 3D och CAD-program kan exportera.
Generellt sett, nej. En droppe olja på axlarna nu och då samt att man håller skrivaren ren räcker långt. Man kan behöva rensa munstycket om det skulle komma in skräp som blockerar som pälsstrån från ett husdjur till exempel. Ofta räcker det då att göra en så kallad Atomic och/eller peta rent munstycket med en nål. Detta går fort att göra. Det kan vara bra att göra denna operation med jämna mellanrum i förebyggande syfte.
Den del som brukar slitas mest är den så kallade teflon-isolatorn. Denna är dock inte särskilt svår att byta om det skulle behövas.
Om du inte själv kan rita modeller så finns det en ofantlig mängd fria modeller att ladda ner från sidor som Youmagine och Thingiverse.
Men om det är något "måttbeställt" som du behöver så måste du självklart själv ordna fram modellen. Du kan använda nästan vilket typ av 3D/CAD-program du vill så länge som det kan exportera i .STL-format. Exempel på gratisprogram är SketchUp, OpenSCAD, FreeCAD och Designspark Mechanical.
Väldigt mycket går att skriva ut men det finns begränsningar i tekniken som används. Ultimaker skriver ut med en teknik som kallas FFF (Fused Filament Fabrication) som innebär att utskriften byggs upp genom att lager efter lager av plast läggs ovanpå varandra. Detta betyder att varje lager måste kunna vila på det föregående. Går inte det så kan man skapa support-strukturer som hjälper till att hålla upp lagret. Detta gör att ytan blir lite ojämn och ful när man sedan bryter bort supporten.
Man kan inte heller skriva ut alltför små detaljer. Öppningen i munstycket är 0.4mm i diameter så mindre linjer än så går inte att skriva ut. En väldigt liten detalj kan också få problem med att den inte hinner svalna tillräckligt fort och därför smetas ut. Har du specifika frågor om modeller som du skulle vilja skriva ut kan du gärna ta kontakt med oss så ska vi försöka ge dig ett svar på om det är möjligt eller ej.
Trots dessa begränsningar så går det att skriva ut en mycket stor variation av objekt, stora och små, detaljerade eller grova, tekniska eller artistiska. För att se några exempel kan vi rekommendera att kika igenom denna tråd som visar hundratals olika utskrifter. Läs gärna tråden baklänges.
Några exempel på utskrifter från Ultimaker-användare:

Detta är en så kallad "hur långt är ett snöre"-fråga som är svår att svara på. Utskriftstiden kan variera kraftigt beroende på storlek av utskrift samt vilka inställningar du använder. Ett litet enkelt objekt kan skrivas ut på 5 minuter jämfört med ett stort objekt som kan ta ett dygn. Räkna med 6-7 timmar för något i storlek med en kaffekopp. Men som sagt, det beror också mycket på dina inställningar.
Kostnaden för en utskrift är framförallt tid och plast. Tiden kan variera kraftigt (se ovan) och hur mycket plasten kostar beror på typ av plast, hur stort objektet är och vilka inställningar man valt. Om vi använder exemplet med en kaffekopp (ca 9cm hög och 9cm i diameter) från ovan, utskriven med standardinställningar i PLA så blir plastkostnaden grovt räknat 30kr. Om du väljer att minimera plaståtgången kan du halvera denna kostnad. En sådan utskrift blir dock skör och har dålig kvalitet. Om syftet bara är att få en uppfattning om hur ett objekt ser ut och ligger i handen kan en sådan utskrift dock vara tillräckligt bra.
Både Original-skrivarna och Ultimaker2 har i stort sett likvärdig utskriftskvalité. Man bör dock vara medveten om att originalet kan behöva lite extra justeringar i början för att uppnå samma kvalité. Eftersom du själv skruvar ihop skrivaren, och det troligen är första gången, så kan det behöva skruvas lite extra. En vanlig detalj som många för är till exempel att skriva ut remspännare. Original passar perfekt till de som gärna vill skruva själva och kanske även modifiera skrivaren. Då den är gjord i trä är det enkelt att ta upp nya hål och göra andra justeringar. Den är även lite billigare än uppföljaren.
Ultimaker2 kan passa bättre för de som "bara" vill skriva ut saker. Den är även lite bättre på att hantera flera material. Som ett exempel så kan det vara extra svårt att skriva ut ett flexibelt material som NinjaFlex i en original. Den passar även in bättre i ett kontorslandskap då den är tystare under drift och ser lite trevligare ut.
Det bästa är om du tar
kontakt med oss så att vi kan hjälpa dig att välja den skrivare som är bäst för just dina behov.
Vi har ett flertal olika material att välja bland. Vår största artikel är PLA från Colorfabb. Denna PLA är en blandning av PLA och PHA som gör plasten lite segare och starkare. Förutom PLA har vi även andra intressanta material såsom trä- och stenliknande material, gummi i ett par varianter, ABS och XT. Du kan läsa mer om materialen på deras respektive sidor i shopen samt i vår
Material Guide.
Våra material finns i de två vanligaste dimensionerna för 3D-skrivare av "Open Source/RepRap"-typ. Med reservation för att vi inte kan lova att samtliga typer av filament passar till samtliga skrivare är här några exampel på skrivare som är kompatibla.
1.75mm fungerar till skrivare som: * MakerBot Replicator * MakerBot Replicator 2 * RepRap Huxley * m.fl.
3mm (2.85mm) fungerar till skrivare som: * Ultimaker / Ultimaker2 * MendelMax 2.0 * Delta Tower * m.fl.
Självklart kan man göra det. Då vi ofta är ute på olika mässor och föreläsningar ber vi dig att ta kontakt med oss först för att bestämma en tid som passar.
Ja, vid intresse kontakta oss på studios@3dverkstan.se.
Om vi har produkten på lager så gäller följande. När du beställer kan du välja olika leverans/fraktsätt:
Ombud
Inrikes paket som levereras till närmaste ServicePoint. Normal leveranstid är 2-4 dagar från beställning.
Företagspaket
Inrikes paket dörr-till-dörr (vanlig kontorstid). Normal leveranstid är 2-4 dagar från beställning.
Fraktkostnad
• 1-10st rullar via ombud: 99kr inkl.moms
• 1-10st rullar direkt till dörr (företagspaket) : 199kr inkl.moms• 3D-skrivare paket Sverige (direkt till dörr) : 500kr inkl.moms
Ja, vi ger 10% i medlemsrabatt förutsatt att:
Du som medlem betalar labbavgift så att du har access till lokalen (det kostar 300kr/månad för tillfället, se Stockholm Makerspace hemsida för mer information)
Stockholm Makerspace
Om du är labbmedlem i Stockholm Makerspace så kan du få 10% rabatt på plasttråd i vår webbshop. Ange ditt medlemsnamn/nummer i ordern. Glöm inte att ange "MAKERSPACE MEMBER" som rabattkod samtidigt som du väljer fraktsätt för att få 10% medlemsrabatt. Du behöver vara labbavgiftsbetalande medlem för att få rabatten.