Formlabs resin

INGENJÖRSMATERIAL

De funktionella materialen låter dig prototypa detaljer i material med egenskaper som liknar de termoplaster de ska tillverkas i.

STANDARDMATERIAL

Standardmaterialen ger dig modeller med mycket precisa detaljer och fina ytor som lämpar sig väl för färg och lack.

GJUTNINGSMATERIAL

Castable Wax och Castable Wax 40, är vaxfyllda material framtagna för juvelerare och andra industrier med krav på exceptionellt fina detaljer.

BIOMEDMATERIAL

Material anpassade för sjukvård och medicinteknik för utskrifter till medicinsk utrustning och kirurgisk planering.

ESD

Kompatibel med Form 3/3B och Form 3L/3BL. Resinet har en svart färg och kräver UV-härdning efter utskrift.
OBS!
För Form 3 kräver materialet Resin Tank V2.


statiskt avledande

Öka er operativa effektivitet på era elektroniktillverkningslinjer med Formlabs ESD Resin, en kostnadseffektiv lösning för att skapa anpassade ESD-säkra produktionsverktyg.

Använd ESD Resin för ta fram prototyper för validering av elektronikkomponenter, skriv ut statiskt avledande delar som stöter bort damm och pulver samt skapa kapslingar för att skydda känslig elektronik från statisk urladdning.

ESD Resin är en kostnadseffektiv lösning för att producera statiskt avledande och starka delar och är optimalt att använda till bland annat:

 • Verktyg & fixturer för elektroniktillverkning
 • Anpassade brickor för hantering och förvaring av känsliga elektronikkomponenter
 • Antistatiska prototyper och delar

Elastic 50A

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3)


mjukt och dragtåligt

Formlabs Elastic 50A resin passar för utskrifter där ergonomiska egenskaper som böjs och pressas ihop önskas. Materialet är det mjukaste av Formlabs utbud av flexibla resin, med en 50A Shore hårdhet har materialet egenskaper likt silikon. 

Ersätt utläggning av arbeten och gjutning av silikon, uretan och gummi med Formlabs flexibla resin och producera flexibla detaljer internt inom ett par timmar.

Resinet har en transparent matt färg och kräver UV-härdning efter utskrift.

Flexible 80A

Flexible är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - samtliga tankar.


Flexibelt prototypmaterial i hårdhet 80A

Formlabs Flexible 80A Resin är en omformulering av Flexible för bättre mekaniska egenskaper och nytt utseende. Materialet är utvecklat för att simulera egenskaperna hos ett Shore 80A gummi. Flexible 80A är ett utmärkt material för att simulera soft-touch material och addera ergonomiska features som overmolds, greppytor och handtag till dina modeller.

Flexible är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - samtliga tankar.

tough 2000

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3B)


tough 2000

ABS-liknande egenskaper


Formlabs Tough 2000 är en uppgraderad variant av Tough med förbättrade mekaniska egenskaper. Tough 2000 producerar styva och rejäla komponenter som är svåra att böja, detta gör materialet optimalt för funktionella delar såsom höljen, kapslingar, jiggar, fixturer och prototyper som utsätts för mycket slitage. Tough 2000 är det mest ABS-liknande materialet av Formlabs resin.

Tough

Tough är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)


Funktionella prototyper

Formlabs Tough Resin är utvecklat för att erbjuda egenskaper snarlika ABS-plast, med jämförbar draghållfasthet och e-modul. Tough är därför perfekt för prototypskapande där ABS ska användas i den slutgiltiga produkten, men även för funktionella utskrifter med sin tålighet. Tough är utmärkt för prototyper med snäppfästen och låsningar med visst flex i materialet.

Tough 1500

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3B)


För återfjädrande detaljer

Formlabs Tough 1500 är utvecklat för att producera styva och återfjädrande detaljer som kan utsättas för cyklisk belastning utan att deformeras. När Tough 1500-detaljer överbelastas kommer materialet sträckas markant innan de deformeras och i slutändan går sönder. Materialet påminner om polypropylen och kan med fördel användas för delar som utsätts för repeterade krökningar och snäppfästen som öppnas och stängs upprepade gånger. Tough 1500 har certifierats som säker för långvarig hudkontakt i enlighet med ISO 10993-1.

Rigid 4000

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3)


Glasfiberförstärkt

Formlabs Rigid Resin är ett glasfiberfyllt material som ger mycket hög styvhet och en slät ytfinish. Materialet ger mycket låg krypning över tid och är särskilt bra för att skriva ut tunna väggar och detaljer. Exempel på tillämpningsområden är turbinblad, jiggar, fixturer och verktyg, kåpor för elektronik och fordon, samt förgreningsrör. 

Rigid 10 000

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3)


Styva och starka industriella komponenter

Rigid 10000 är ett resin för styva och starka industriella komponenter som kräver total stelhet och hög stabilitet. Materialet simulerar styvheten hos glasfiberfyllda termoplaster.

Optimala användningsområden för Rigid 10000 Resin inkluderar bland annat: korta serier av formar eller insatser för formsprutning, aerodynamiska testmodeller samt värmeresistenta och vätskeexponerade komponenter, jiggar och fixturer.

Grey Pro

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3)


Hög precision för detaljerade prototyper

Formlabs Grey Pro Resin har hög precision, måttlig töjningsförmåga och låg krypning över tid, vilket gör materialet mångsidigt. Exempel på tillämpningsområden är formtester, prototyper på formsprutade detaljer, mastrar samt jiggar och fixturer.

Durable

Tough är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)


PP-liknande egenskaper

Formlabs Durable Resin är utvecklat för att vara snarlikt polypropen-plast, med jämförbart låg e-modul och hög slagstyrka. Durable är därför perfekt för dig som vill göra prototyper där den slutgiltiga produkten ska tillverkas i PP eller HDPE. Materialet är starkt, mycket tillåtande i böjning och kan till exempel användas till prototyper med "levande gångjärn".

High Temp

Materialet är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)


Hög temperaturtålighet och böjmodul

Formlabs High Temp Resin är det mest värmetåliga materialet vi säljer, med en värmebeständighetstemperatur vid 0.45MPa belastning på hela 238°C. Med sin hårdhet kan det därför användas i många applikationer där 3d-printade material tidigare inte har varit aktuella, till exempel för att skriva ut prototypformar för formsprutning.

Designing the Demogorgon: VFX and 3D Printing Behind the Scenes

Inside Google ATAP: Bridging Pre-Production Challenges With 3D Printing

3D Printed Jewelry: Golden Century Casting

DRAFT V2

Större detaljer med hög ytfinish


Draft Resin V2 är en omformulering av Formlabs Draft resin som är framtaget för att att skriva ut stora delar med färre detaljer. Jämfört mot föregångaren har Draft V2 33% lägre lagerhöjd för att förbättra printkvaliteten markant. Detta för att du ska kunna bibehålla den höga hastigheten även vid detaljrikare utskrifter. Den nya versionen har dessutom en mörkgrå färg som ger ett ytterligare intryck av hög ytfinish.

Draft Resin V2 är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)

DRAFT

För snabba iterationer


Formlabs Draft Resin är specifikt framtaget för att skriva ut större delar med färre detaljer - mer än 4 gånger så snabbt jämfört med standard Resin. Med en lagerhöjd på 300 micron ger det tillräckligt noggranna utskrifter för prototyper och jiggar samtidigt som det tillåter snabbare designiterationer.

Draft Resin är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)

Draft Resin V1 utgår och ersätts med den uppdaterade och förbättrade varianten Draft resin V2.

KÖP DRAFT RESIN
formlabs draft resin web

Standard

Detaljrika modeller


Formlabs Standard Resin är ett hårt akrylatbaserat material i svart, vitt, grått och clear,  som liknar PMMA i egenskaperna och ger mycket detaljrika och jämna ytor. Standard är mycket lättbearbetat och går utmärkt att måla. Clear går också att få nära transparent om du polerar och klarlackar detaljerna.

Standard Resin är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)

KÖP STANDARD RESIN
optimized for web png 05162019 f3 blog 350

Color Kit

Ett helt spektrum av möjligheter


Color Kit från Formlabs gör det möjligt att skriva ut modeller i 16 olika kulörer. Utskrifterna blir matta och genomfärgade och du slipper allt krångel med att efterbehandla och måla.

Color Kit innehåller ett standard resin och alla fem pigment. Colorbase och färgpigment kan även köpas separat.

Color Kit är kompatibelt med Form 2 och Form 3 - (samtliga tankar)

Castable Wax och Castable Wax 40 Resin

Precisionsgjutning med ren urbränning

Castable Wax och Castable Wax 40 är endast kompatibla med Formlabs LT Tank (Form 2) / V2.1 Tank (Form 3).


Formlabs Castable Wax och Castable Wax 40 Resin är särskilt framtagna för juvelerare och andra industrier med krav på exceptionellt fina detaljer. Resinen är vaxfyllda material till för att skriva ut modeller som sedan används i tillverkningen av gjutformar. Materialen ska ge en helt ren urbränning.

Resinen innehåller antingen 20% eller 40% vax och utskrivna komponenter behöver inte härdas, utan endast tvättas i isopropanol i Form wash

 • Designflexibilitet: Skapa tunga smycken och svårgjutna detaljer med lätthet. Castable Wax 40 minimerar vanliga expansionsrelaterade defekter.
 • Stöds av ett komplett ekosystem: Med oöverträffad användarvänlighet och banbrytande material som Castable Wax 40, kan du skriva ut gjutmönster, formmasters och prototyper i Form 3.

BioMed Amber

för kortvarig hudkontakt

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3B)


BioMed Amber Resin är ett styvt material för biokompatibla applikationer som används för kortvarig kontakt med hud eller slemhinnor. Detaljer utskrivna med BioMed Amber är kompatibla med flera vanliga steriliseringsmetoder och desinfektionsmedel.

BioMed Amber används till bland annat:

  • Medicinsk utrustning och tillhörande komponenter
  • Kirurgisk planering
  • Formpassning av implantat
  • Forskning och utveckling

Resinet kräver UV-härdning efter utskrift.

BioMed Clear

För långvarig hudkontakt

Detta material är endast kompatibelt med Formlabs LT Tank (Form2) / V2.1 Tank (Form 3B)


  Formlabs BioMed Resins är material speciellt utvecklade för sjukvård. Dessa medicinskt klassade material möjliggör mängder med applikationer, från prototyper till slutprodukter inom vården. Formlabs BioMed Clear är ett hårt, starkt material för biokompatibla applikationer som används för långvarig kontakt med hud eller slemhinnor. Materialet är steriliserbart och FDA-godkänt.

  BioMed Clear används till bland annat:

  • Medicinsk utrustning och tillhörande komponenter
  • Jiggar och fixturer
  • Kirurgisk planering
  • Formpassning av implantat
  • Forskning och utveckling

  Resinet kräver UV-härdning efter utskrift.

  BioMed durable

  långvarig kontakt med hud + kortvarig kontakt med vävnad, ben, dentin

  Detta material är Kompabilitet med Form 3B, Form 3B+, Form 3BL och  samtliga tankar för Form 3B/3+/ 3BL


   BioMed Durable Resin är ett genomskinligt material för biokompatibla applikationer som behöver kräver slag-, splittrings- och nötningsbeständighet.

   Detta USP Klass VI material kan användas till applikationer för långvarig kontakt med hud samt kortvarig kontakt med vävnad, ben och dentin (<24 timmar).
   BioMed Durable Resin är tillverkad i en ISO 13485-klassad fabrik.

   BioMed Durable används till bland annat:

   • Patientspecifika instrument.
   • Enheter och komponenter för slutanvändning som kräver biokompatibilitet och slagtålighet.
   • Engångsinstrument.

   Resinet kräver UV-härdning efter utskrift.

   Innehåller 1 liter.

   BioMed White

   för kort- och långvarig hudkontakt


   BioMed White Resin är ett styvt material för biokompatibla applikationer som används för långvarig kontakt med hud eller slemhinnor. Detta USP Klass VI-certifierade material är lämpligt för komponenter som kräver hög slitagetålighet och låg fuktabsorption över tid, detaljer utskrivna med BioMed White är kompatibla med flera vanliga steriliseringsmetoder. Materialet tillverkas i en ISO 13485-klassad fabrik och stärks med ett FDA-godkännande.

   BioMed White används till bland annat:

    • Medicinsk utrustning och tillhörande komponenter
    • Jiggar och fixturer
    • Kirurgisk planering
    • Formpassning av implantat
    • Forskning och utveckling

   Unikt för BioMed White är att materialet även är USP <151> Pyrogen och akut systemisk toxicitetstestad och kan användas i applikationer som används för kortvarig kontakt med vävnad, ben och dentin.

   BioMed Black

   För långvarig hudkontakt


    BioMed Black Resin är ett styvt material för biokompatibla applikationer som används för långvarig kontakt med hud eller slemhinnor. Detta USP Klass VI-certifierade material är lämpligt för komponenter som kräver hög slitagetålighet och låg fuktabsorption över tid, detaljer utskrivna med BioMed Black är kompatibla med flera vanliga steriliseringsmetoder. Delar utskrivna med BioMed Black Resin är kompatibla med de vanligaste desinfektions- och steriliseringsmetoder. 

    BioMed Black används till bland annat:

    • Medicinsk utrustning och tillhörande komponenter
    • Jiggar och fixturer
    • Kirurgisk planering
    • Formpassning av implantat
    • Forskning och utveckling

    BioMed Black Resin produceras i en ISO 13485-anläggning som även är USP Class VI-certifierad, vilket gör materialet lämpligt för läkemedelsapplikationer.