The Olsson Ruby

ONE NOZZLE FOR ALL MATERIALS

THE OLSSON RUBY

SEX ANLEDNINGAR TILL ATT ANVÄNDA THE OLSSON RUBY


Ett munstycke för allt

The Olsson Ruby fungerar lika bra med vanlig PLA eller ABS, Co-polyestrar eller Nylon, som med de mest slitstarka materialen. Kompositer med stål, trä, mässing, borkarbid, självlysande och wolfram är bara några av de material som vi har testat med.

Hög slitstyrka

En spets i rubin säkerställer att även de mest slitstarka materialen går att skriva ut med bra resultat. The Olsson Ruby togs från början fram för att skriva ut en komposit av Borkarbid (B4C), det tredje hårdaste materialet efter diamant.

Hög värmeledning

Konstruktionen av The Olsson Ruby där större delen av kroppen är tillverkad av en mässing ger en förstklassig värmeledning, vilket är vitalt för att säkerställa förstklassig prestanda och flöde av material.

Säkerställd prestanda

Användare från hela världen har testat våra olika ruby-versioner sedan 2016 i ett stort antal kombinationer av material och skrivare. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från denna grupp.

Hastighet

The Olsson Ruby finns tillgänglig i flera storlekar, från 0.4mm för högsta detaljrikedom till 0.8mm för högsta utskriftshastighet. High Output versionen möjliggör ännu högre hastigheter på kompatibla skrivare.

Tillverkad med hög kvalitet

The Olsson Ruby tillverkas, monteras och testas på en finmekanisk verkstad med mycket höga kvalitetskrav i Sverige. Därför känner vi oss trygga med att garantera ytterst hög kvalitet med goda toleranser.

Varför en rubin?

Hur The Olsson Ruby kom till


Anders Olsson är en forskningsingenjör som vid den tiden arbetade på Uppsala Universitet med experiment involverande neutroner. Genom att använda en Ultimaker 3D-Skrivare och ett egenframtaget kompositmaterial skrev han ut provhållare och fixturer som absorberar neutroner, som ett miljövänligare alternativ till att tillverka dessa i tungmetallen kadmium.

Anders tog fram en neutronabsorberande komposit genom att blanda ABS och borkarbid, och testerna visade att utskrifterna gav mycket goda resultat, men att munstyckena blev helt utslitna på några få timmar.

Efter att ha utvärderat de flesta alternativa material och ytbehandlingar som fanns tillgängliga på marknaden så kom han fram till att alternativen antingen slets ut för fort, eller var tillverkade i material med en låg termisk konduktivitet som orsakade kvalitets- och prestandaproblem.

Rubin är en kristall av aluminiumoxid, och även om det inte är lika hårt som borkarbid så är rubin många gånger hårdare än härdat stål och det hårdaste material som det går att tillverka ett munstycke av till ett rimligt pris.


ruby after 8kg carbon webb

Mikroskopbild av rubinens spets efter att ha skrivit ut 8kg av ett abrasivt kolfiberfyllt filament. De svarta resterna är rester från filamentet, och du kan tydligt se att de mikroskopiska slipränderna från tillverkningen fortfarande finns kvar.

Efter att ha utvärderat flera designer och haft testexemplar ute hos hundratals testare så kunde vi efter ett drygt års utvecklingstid i december 2016 stolt säga att vi var färdiga att släppa en av de bästa munstyckena som någonsin har tillverkats för en 3D-skrivare.

Oöverträffad slitstyrka

brass 300g webb 2

Nozzle i mässing efter utskrift av
300g XT-CF20

stainless 1000g 2

Nozzle i rostfritt stål efter utskrift av
1000g XT-CF20

hardened 4000g

Nozzle i härdat stål efter utskrift av
4000g XT-CF20

ruby 8000g 2

The Olsson Ruby efter utskrift av
8000g XT-CF20, Slitaget är ej synligt.


four ruby tips pliers 02 square webb2

RÅMATERIAL AV HÖGSTA KVALITET

cnc lathe production nozzle 38 square webb

SVENSK PRECISIONSTILLVERKNING

white gloves and olsson ruby 08 square webb2

OMFATTANDE KVALITETSKONTROLL

önskar ni mer information om våra produkter, vi finns här

Fyll i dina uppgifter nedan, så återkommer vi så snart vi kan.

Villl ni hellre ringa finns vi på plats helgfria vardagar på telefon 08-55 11 57 50