Husqvarna Brastadsfabriken

Mark Two – “Ett enormt kvalitetsmässigt steg”

I Brastad hittar vi Daniel Carlsson, verktygsmakare på en av Husqvarnas fabriker. Tillsammans på underhållsavdelningen ser de till att Husqvarnas maskiner och produktionsverktyg funkar som de ska. Deras dagliga arbete innefattar allt från att serva gamla till att skapa nya verktygsdelar, vilket innebär en hel del prototypframtagning. För att kunna ta nästa steg med 3D-printing i sin verksamhet införskaffade de en Mark Two från Markforged – så att de kan skapa högkvalitativa delar som direkt kan sättas i produktion.

Att 3D-printing är något som gynnar Brastadsfabriken är inte på något vis nytt för Daniel. Här införskaffade man sig sin första 3D-skrivare för ungefär fem år sedan. Och fördelarna med tekniken har sedan dess varit tydliga. Daniel berättar:

När det kommer till en ny detalj som ska in i fabriken, så får man i början inte så mycket mer än en ritning. Och man har ju alla måtten där - men visuellt är det lite svårt att ta in hur den verkligen ser ut. Hur mycket större är den än den gamla? Så vi tänkte att om man kunde printa ut exempelvis en vevstake, så kunde man ta den här printade vevstaken och kolla med befintliga verktyg ifall den verkligen skulle passa. 

Sparar in mycket på tid

Genom att då kunna få en tydligare känsla av huruvida en ny del passar eller inte, innan den går till produktion, det tjänar de mycket på i framförallt tid. För att när behovet av ett nytt verktyg väl uppstår – sparar de mycket pengar på att kunna få fram någonting fort. Utöver att passa storleksmässigt är det dessutom fler faktorer som spelar in innan verktygen kan gå in i maskin. Daniel fortsätter:

– Tidigare var det bara ett mått på en ritning, och vissa mått blir så diffusa. Alla våra verktyg är väldigt tighta – det får inte glida runt på vissa ställen. Men som på en slip vi har, den måste till viss del kunna röra sig i en fixtur. Inte för mycket, och inte för lite. Men med 3D-printing kunde vi ändå avgöra det tidigare. Innan dess kunde vi inte kolla sånt förrän produkten kom.

Eftersökte delar för slutanvändning

Även om Daniel och resten av underhållsavdelningen varit mer än nöjda med den första skrivaren, formades tanken att kunna producera mer användbara delar som kunde sättas i produktion. Daniel kom i kontakt med 3DVerkstan för att han var nyfiken på Marforgeds X7 – en skrivare ur deras utbud av större industriella skrivare, som finns på plats hos en annan division på Husqvarna. Efter samtal och utvärdering landade valet till slut på en Mark Two.

Eftersom vi är en mindre fabrik här, så kände vi att så länge vi kan skriva ut i Onyx-materialet och kan förstärka den med kolfiber, så spelar det inte så stor roll om skrivaren är en desktop-variant. Och när det kommer till färdiga utskrifter är det natt och dag-skillnad jämfört med vår gamla printer. Steget vi gjort nu är enormt rent kvalitetsmässigt.

husqvarna daniel
husqvarna delar

Övre bild: Daniel Carlsson. Nedre bild: T.v. Inbana - Detta är en förlängning av ett transportband med inbyggda givare för att starta och stoppa transportbandet. Den gör att man får ett jämnt flöde in i maskinen som ska bearbeta detaljerna. Konstruerad och uppritad i CAD av Bo Persholm på Brastadsfabriken. T. h. fixtur till mätmaskin - konstruerad med en skruv för att expandera huvudet och klämma fast drev i invändig diameter. 

Ett stort plus för internetbaserad mjukvara

Med en Mark Two kan Brastadfabriken skriva ut slutprodukter som exempelvis gripklor för maskiner – något som annars är oerhört tidsödande att pressa fram. Klon består av väldigt många små delar, som nu kan printas i dussintals i ett svep. Komponenterna kan då också bytas ut oftare, utan att Daniel behöver lägga mer tid på att producera nya varje gång. Att utskriftsytan är mindre än hos en X7, är inget som bekymrar Daniel:

Det är inte så jättestora grejer vi skriver ut. Och eftersom det är egendesignade produkter så får vi ju försöka hålla oss inom ramarna storleksmässigt. Ibland kan det bli tight, man får pussla, men vi har väldigt duktiga personer som kan 3D och CAD och kan måttanpassa nya delar. 

Något som Brastadfabriken har skrivit ut många av är så kallade ställbrickor – en bricka som utformas efter alla delar som ska in i en maskin när man ställer om från en variant till en annan. Det skapas konturer efter varje bit som ska tas med, och på så vis är det enkelt att se ifall något har tappats bort. Daniel avslutar:

Vi testade mycket och printade ut användbara delar i den gamla 3D-skrivaren också, och det funkade till en viss nivå. Men den håller inte samma kvalitet som Mark Two. Markforgeds skrivare har varit enkel att komma igång med, och ett stort plus är den internetbaserade mjukvaran Eiger. Om man sen ska tänka på nästa steg i framtiden, hade det självklart varit att printa i stål – men just nu är vi väldigt nöjda med det vi har. 

husqvarna gripbackar

Gripbackar - Prototyp för en ny slipmaskin. Används för att hitta en bra form och få ett så stabilt grepp som möjligt i en robot som ska ladda in detaljen i maskinen. Konstruerad och uppritad av Bo Persholm.

husqvarna ställbricka2

Ställbrickor - framtagna för att få mer ordning och reda på detaljer som ska in och ut från en slipmaskin vid omställning. Printad så snabbt det går med högsta lagerhöjden och lägsta infillen med hexagonmönster, då ytorna i detta fall inte spelar så stor roll. Konstruerad och uppritad av Bo Persholm.

husqvarna setup2

Brastadsfabrikens Mark Two-skrivare.

3dvlogotiny

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om Markforged eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.