hållfasta utskrifter direkt till applikation


I Grästorp i Västra Götaland huserar företaget RESCYOU AB - emergency vehicle solutions. RESCYOUs tjänster innefattar specialanpassning och systemtillpassning av arbetsfordon till Försvarsmakten, Polisen och räddningstjänst. Företagets huvudsakliga syssla är att utveckla och producera BMW Motorrad Sveriges motorcyklar i enlighet med Polisens kravspecifikationer.

Vad Martin Schmidmeir, CEO och ägare, var intresserad av och kontaktade 3DVerkstan för var de industriella 3D-skrivarna från Markforged. Faktorerna som Martin var ute efter var professionalitet, snabbhet och utskrifter som skulle vara redo att direkt appliceras på fordonen. Efter samtal och utvärdering landade det i Markforgeds skrivare Mark Two. Med Mark Two möjliggörs utskrifter med olika sorters kontinuerlig fiberförstärkning, en metod som genererar de hållfasta komponenterna som RESCYOUs arbete kräver.

rescyoubike2 scaled

rescyouknappcrop scaled

3D-printat hölje för knappar på styre, som tidigare bockades i plåt.Martin upplever stora fördelar med att ha inkorporerat additiv tillverkning i arbetsprocessen. Han har tidigare använt sig av 3D-printing som extern tjänst för särskilda unika projekt, men nu kan han själv ha full kontroll över förloppet och utskriften. Att ha tekniken nära till hands tillåter en större valfrihet: dels genom att utskriften helt sker efter behov, dels genom möjligheten att byta ut viss tillverkning från hårdmetall. Detta innebär att man slipper behöva ta hänsyn till delar som behöver bockas och efterbehandlas innan applikation. Införskaffandet av 3D-skrivaren sparar dessutom plats och tid. Istället för att ha komponenter fysiskt i lager kan de ha fästen och konsoler lagrade som filer på datorn. Ledtiden från prototyp till färdig lösning förkortas även avsevärt.

En ytterligare fördel som uppnås med Markforged-tekniken är besparandet av tunga komponenter på fordonen, vilket Martin beskriver som guld värt. Element som, på grund av material och teknik, tidigare behövt en specifik design har kunnat optimeras genom friheten i formgivningen som 3D-printing tillåter. Ett fäste i rostfritt plåt, som förut användes för att montera en radio på, har kunnat bytas ut mot två lättare fästen i Onyx (MarkForged basmaterial som består kolfiberfylld nylon) och kontinuerlig glasfiberförstärkning designade i CAD.

– Vad som underlättar är att jag kan rita en komponent på ett sätt, printa och sedan inse att jag glömde något, en vinkel blev fel eller att den inte passade. Då är det bara att skriva ut igen och så har jag en fungerande detalj.

Vid införskaffandet av 3D-printern föll valet också på en Einscan Pro HD-scanner från Shining3D. Istället för att fota tvådimensionellt och uppskatta mått erbjuder scanning en enklare och mer tillförlitlig metod. Men Martin hade ingen tidigare erfarenhet av att på egen hand handskas med 3D-printing eller 3D-scanning. Ett av hans grundläggande krav inför valet av 3D-lösning var att det skulle vara enkelt, vilket scannern och printern är designade för. Markforgeds programvara Eiger är speciellt utvecklat för att det ska vara lätt att handskas med maskinen, vilket Martin håller med om.   

– I början var jag lite orolig över hur mycket jag behövde lära mig inför att använda maskinen. Men det var som en uppenbarelse, att allting bara funkade snabbt. MarkForgeds Mark Two-maskin motsvarar förväntningarna och utskrifterna är grymt fina. Överlag är jag väldigt imponerad. 


img 4385 scaled

Överst: tidigare fäste i plåt. Nederst: nya fästen i Onyx och glasfiber.


img 4384 scaled

Einscan Pro HD och Aesub Blue scanningspray.
Den största utmaningen med 3D-printing, beskriver Martin, är att man som konstruktör kan behöva tänka om i konstruktionsprocessen. Att skifta från att tillverka fästen och konsoler i bockad tunnplåt, till att istället framställa dessa i ett annat material och använda fiberförstärkt nylon, innebär en viss invänjningsperiod. Detsamma gäller scanningen. Men Martin är övertygad om att proceduren är ett steg i rätt riktning. Resultatet är ett mer effektivt arbetsflöde, och Martin håller avslutningsvis med om att tekniken är bestående och kommer att lyfta ännu mer.

– Utvecklingen går snabbt och jag tror definitivt att det kommer vara en stor del av min verksamhet i framtiden. Det öppnar upp många möjligheter, och det ska bli spännande att testa de andra materialen som det går att printa med i Mark Two. Dessutom har jag fått kanonbra support och ärlig försäljning. 3DVerkstan ville att jag skulle lyckas.

kontakta oss

Är du intresserad av att veta hur 3D-teknik kan optimera er verksamhet? Tveka inte att höra av er till våra applikationsingenjörer, som ser över era möjligheter i stort som smått, genom formuläret nedan. Vi erbjuder hela 3D-lösningar och levererar alltid våra produkter tillsammans med vår kunskap och service, så att det nya arbetsflödet känns bra för er som kund.