WEDA AB

Stor vinning i minskade lagerkostnader

När det kommer till specialistföretag, där detaljerade kundanpassningar är en del av utbudet, är effektivitet av största vikt. Genom att ha en Mark Two från Markforged på plats på produktionsanläggningen i Södertälje, kan WEDA AB på egen hand tillverka artiklar till sina produkter i precis den uppsättningen de behöver, och dra ner på onödiga lagerkostnader.

WEDA AB är ett etablerat miljöteknikföretag med fokus på undervattensrengöring – med målsättningen att erbjuda kostnadseffektiva, tillförlitliga rengöringslösningar med stor tonvikt lagd på miljömässiga aspekter. Deras produktportfölj innefattar hel- och halvautomatiska undervattensrobotar, som kan appliceras på allt från publika eller kommunala bassänger och äventyrsbad till industribassänger inom all sorts industri. 

Daniel Anjou, produktionschef på WEDA AB, berättar:

– Vårt mål är att hitta lösningar för alla tillämpningar av rengöring under vatten. Eftersom vi har en hel del specialtillverkade artiklar för våra robotar, och beställer från flera olika leverantörer, så innebär det stora lagerkostnader. Från början hade vi egentligen inga tankar på att ta hem en 3D-skrivare. Men vi hade ett möte med Patrik och fick jättebra känslor för produkten, och så slog vi till.

Företagsleasar skrivare från Markforged

WEDA AB valde att leasa en Mark Two-skrivare från Markforged – en industriell lösning i desktop-format som skriver ut starka, kolfiberförstärkta delar. Deras förhoppning var att kunna frigöra lagerplats genom att skriva ut komponenter i exakt den mängd de behöver – och slippa få hem 50 stycken av varje artikel vid beställning. Framförallt på WEDA ABs gren som riktar in sig på industrin, har de tjänat in mycket på att använda sig av 3D-printing. Här är nämligen varje robot kundanpassad, vilket kräver en hel del nya komponenter. Daniel beskriver:

När vi köper in en artikel, gör vi om den i vår verkstad vi har - så att varje artikel blir något nytt. Nu kan vi skapa helt nya fästen och mellanstag. Det är så mycket grejer som vi byter på den maskinen, så den kommer nog vara helt i plast när vi är klara. Det är superkul


wedarobot
wedaparts

"Med dessa 3D-printade artiklar blir det par tusen billigare och vi slipper bearbeta färdiga artiklar."

– Daniel Anjou

"Inom ett år har vi garanterat en till"

Daniel, som inte hade någon erfarenhet av CAD förrän i våras, berättar vidare att han nuförtiden ritar upp minst en artikel om dagen. Grunderna lärde han sig på en kurs – och sen har han utvecklats genom att testa på egen hand. Ändringar som skrivits eller skissats upp på ritningar åtgärdar han således i 3D, vare sig det handlar om att till exempel ta bort, förlänga eller lägga till element.

Vad Mark Two-skrivaren även underlättar, fortsätter Daniel, är att helt enkelt testa delarna. Utöver att spara mycket tid, är det dessutom lättare att prischecka och föra dialog med underleverantörerna. 3D-utskrifterna förser dem med ett underlag som de inte haft tidigare, vilket har skapat stor vinning. Att maskinen därtill är möjlig för dem att leasa har uppskattats högt:

Leasing är jättesmidigt och underlättar för oss. Och det är superenkelt att beställa material, och man får bra respons och svar direkt från 3DVerkstan. Jag hade kontakt med supporten för ett tag sen, och är supernöjd med hjälpen.

Med sin kompakta storlek och användarvänlighet är Marforgeds Mark Two smidig att hantera. Daniel förklarar avslutningsvis att de redan nu, efter att ha haft skrivaren i fyra månader, planerar att ta in en till:

En räcker inte för oss, vi vill och behöver ta in en till. Inom ett år har vi garanterat en till, det är jag övertygad om. 

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om hur 3D-teknik kan hjälpa er eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.