Our/Vodka

Destilleri anpassar produktionslinje med 3D-printing

Our/Vodka är en global verksamhet som tillverkar vodka i mikrodestillerier runt om världen. Deras koncept går ut på att låta sina internationella partners sätta sin egna prägel på produkterna genom att producera dem lokalt. Efterhand som verksamheten utökas med nya produkter och nya destillerier behövs, har 3D-printing varit till stor hjälp i att modifiera utrustning i anläggningarna.

I Our/Vodkas anläggningar genomförs utöver destillering även hanteringen av varumärkets noggrant designade glasflaskor. Dessa måste genomgå en utförlig sköljning innan de slutligen fylls och försluts. Thoalfiqar Abbas arbetar med att etablera och driva mikrodestillerierna inom USA och kom i kontakt med oss på 3DVerkstan via en Googlesökning år 2018. Sedan dess har 3DVerkstan Studios hjälpt till med diverse 3D-printade lösningar. Eftersom produktutbudet hos Our/Vodka kontinuerligt utökas innebär det att befintlig utrustning och verktyg också konstant måste uppdateras.

– Då vi ständigt ändrar och lanserar nya produkter, så ställer det oftast krav på att vi snabbt och effektivt måste anpassa vår utrustning för att klara av samt effektivisera produktionen. Vår utrustning var ursprungligen designad för ett visst syfte. När vi började ställa om vår anläggning så gav 3D-printing en flexibel och relativt billig lösning, berättar Thoalfiqar.

Vad Thoalfiqar eftersökte senast var anpassade hållare för en av deras nya produktlösningar. Han hörde av sig till Alicia Lindahl, ansvarig för 3D-print och designtjänster, med en flaska och funktionen han ville åt. Först scannades flaskan för att kunna modellera utefter formen och storleken. Till detta användes en Einscan Pro HD tillsammans med ett industrial pack - stativ och snurrplatta - för automatisk scanning. Designen, som skapades av Alicia tillsammans med 3DVerkstans Lead Engineer Erik Cederberg, fastställdes sedan efter omfattande testning och revideringar.

animated gif downsized large
animated gif downsized large 1

Viktiga krav för delar i kontakt med livsmedel
Förutom designen var en lika viktig funktion att materialet som hållaren printades i skulle vara godkänt av FDA (USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet): 

– Ett av kraven var att materialet är “food grade” [av livsmedelskvalitet] då produkten kommer i kontakt med alkohol som konsumeras. Det var inte enkelt att hitta en lösning som tillät oss att förbättra effektiviteten samt behålla vår höga kvalitet och standard. 3DVerkstan informerade oss om PEI1010, en food grade-produkt som var den exakta lösningen vi behövde. 

PEI1010 är en ultrapolymer utvecklad av KIMYA och skrivs ut i vår miniFactory Ultra. Utöver FDA-godkänd är materialet därtill oerhört slitstarkt och den kemiska resistensen är mycket god, vilket krävs då delarna måste steriliseras. För även om materialet är godkänt av FDA, är maskinen som skriver ut delen inte det. Delen behandlas därför i 96 % etanol innan användning.

3D-printing - en bra lösning för föränderlig verksamhet
Slutprodukten är ett anpassningsbart säte som håller fast flaskor av olika storlekar - som därtill är designat för att kunna monteras på befintlig utrustning. I en verksamhet som Our/Vodka, som ständigt är under förändring och utveckling, ger 3D-printing ett tydligt mervärde. Thoalfiqar avslutar: 

–  Jag tror att vi i framtiden kommer behöva fler små detaljdelar i vår anläggning. 3D printing kommer då vara väldigt hjälpsamt. Och kontakten med 3DVerkstan har varit otroligt bra, Alicia har varit otroligt hjälpsam. 


Tveka inte att kontakta oss ifall du har funderingar över hur 3D-printing skulle hjälpa dig i din verksamhet. Vi går tillsammans igenom era önskemål och de material, tekniker och lösningar som lämpar sig bäst. Oavsett idé har vi den 3D-teknik och kunskap som behövs för just ditt projekt och vi vägleder dig från idé till kvalitetssäkrad slutprodukt.

vodkaartikel2 scaled
vodkaartikel scaled

Interested in reading about this case in English? Click here to visit miniFactory's blog.

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om våra tjänster eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.