Shukla Medical
Prototypverktyg för kirurgisk användning


shukla 1

Shukla Medical har hittat en framgångsrik kombination av metall- och kolfiberprinting för att skapa prototypverktyg för kirurgisk användning. 


Snabba fakta:

  • Kund: Shukla Medical (baserade i Florida, USA och kund till Markforged sedan 2017)
  • Industriell applikation: Kirurgiska instrument
  • Sparad kostnad per månad: $10,000
  • Antalet sparade dagar: 430+
  • Antal år för att uppnå ROI: 1

Utmaningen

Shukla Medical (helägt dotterbolag till aerospace tillverkaren S.S White Technologies) designar och tillverkar universella verktyg för avlägsnande av ortopediska implantat. Ett exempel på verktygssystem de tillverkar är Xtract-All® Spine Universal extraheringssystem för ryggradsimplantat  (se bilden ovan).

Shukla Medical’s universella instrument är kända för deras enkla och intuitiva design. Deras produkter används av kirurger runt om i världen för att effektivt ta ut gamla implantat innan man ersätter de med nya samtidigt som man bibehåller patientens ben. De flesta ortopediska borttagningsverktyg för implantat är komplicerade och kräver en betydande tidsåtgång för operation. Shukla Medical’s produkter är utvecklade för ortopediska kirurger med tidsbesparande funktioner såsom snabbkopplingar och flera extraheringsalternativ.

“Det är vida känt att varje minut i en operationssal kostar mycket” säger Zack Sweitzer, Product Development Manager på Shukla Medical. “Så varje gång man kan spara tid där är det extremt värdefullt.” Operationsrumskostnader kan ligga på mellan $35 till över $100, beroende på sjukhus och kirurgiskt moment. 

Shukla Medical vill arbeta snabbt och användarnära kring prototypframtagningen för sina verktyg genom att de testas av ortopediska kirurger för att säkerställa form och inpassning. Tidigare prototypade teamet delarna genom att använda deras CNC maskin eller skickade designen till en tredjepartsleverantör men insåg att de långa ledtiderna saktade ner prototyp-processen rejält och därmed försenade hela tillverkningskedjan.

“Med Metal X, jämfört med en traditionell CNC, kan man testa mer komplicerade former och ta mer designrisker” ADAM GOSIK-WOLFE, MECHANICAL ENGINEER, SHUKLA MEDICAL


shukla 2 resize

Bilden visar specialanpassade mutterhylsor som möjliggör lossning av hela skruvkonstruktionen. Verktygen utvecklades för att ortopedkirurger enklare skulle kunna formpassa och justera hela det kirurgiska verktyget. 

Lösningen Markforged komposit och Metal X

2017 köpte Shukla Medical en Markforged 3D-skrivare kapabel att skriva ut i kolfiber och använde den för att tillverka prototyper istället för att använda deras tidigare CNC maskin. Det visade sig vara ett fantastiskt tillskott till teamets maskinpark. “Vi utsätter våra maskiner för ordentlig last och kolfiber ger de lite extra styrka så de inte känns som leksaker” säger Adam Gosik-Wolfe, Mechanical Engineer på Shukla Medical. 

Adam och hans team nöjde sig inte därvid utan ville ha något mer - de ville ha metallprototyper för att göra det ännu enklare för kirurgerna att föreställa sig användandet av verktyget. Efter en lyckad erfarenhet och integration av Markforged kolfiberskrivaren valde därför teamet att lägga till Metal X till dess maskinpark.

Genom att använda 17-4 PH Rostfritt Stål, kunde Shukla Medical således tillverka prototyper i samma material som många av deras slutprodukter. De använder numera deras komposit 3D-skrivare för initiala prototyper och deras Metal X system för de slutgiltiga prototyperna som placeras i händerna på kirurgerna för utvärdering. “Kirurgerna kan således enklare visualisera användandet av verktyget för ett ingrepp och kan tala om för oss om det känns rätt i deras händer” säger Sweitzer. “Att kunna skapa prototyper mer effektivt och att få slutgiltiga produkter till marknaden snabbare gör att vi kan hålla oss i framkant av branschen”. Den kontinuerliga kolfiberskrivaren används också för att göra mjuka delar (jaws) för de Metal X delar som kräver postproduktion vilket gör den tillsammans med Metal X den optimala lösningen för teamet.

Sammanfattningsvis har Shukla Medical signifikant reducerat tiden för deras produktkommersialisering genom att kombinera kolfiber 3D-skrivaren med Metal X systemet.

Att kunna skapa prototyper mer effektivt och att få slutgiltiga produkter till marknaden snabbare gör att vi kan hålla oss i framkant av branschen ZACK SWEITZER, PRODUCT DEVELOPMENT MANAGER, SHUKLA MEDICAL  


shukla 3 resize

Shukla Medical prototypade delarna genom att använda 3D-printade 17-4 PH Rostfritt Stål.


Läs mer om 3dverkstans utbud


ultimaker s3 s5 pro bundle air manager material station photography 156

3D-LÖSNINGAR
Välj bland marknadsledande 3d-skrivarlösningar för ditt ändamål.

LÄS MER
inconel4jpg

3D-TJÄNSTER
Från idé till kvalitetssäkrad utskrift, CAD-modell eller 3d-scanning.

LÄS MER
cura ultimaker software.web

3D-KURSER
Lär dig grunderna i 3d-skrivarteknik, helt anpassat till din nivå.

LÄS MER