Lostboyslab

3D-printing för en hållbar tillverkningsindustri

I södra Sverige huserar verksamheten Lostboyslab - som inte titulerar sig själva som något vanligt design- eller ingenjörsföretag. Lostboyslab är en digital fabrik som på en global nivå för samman innovatörer, tillverkare, designers och entusiaster. Med en verkstad dedikerad åt 3D-printing, som just nu består av runt 100 stycken 3D-skrivare, designar och utformar de produkter, programvara, arbetsmetoder och maskiner med miljön i fokus. I en digital intervju med 3DVerkstan berättar CEO Stefan Larsson om företagets stora ambitioner.

Det är inte överraskande att Lostboyslabs CEO Stefan Larsson, med sina 32 år i CAD-branschen, har ett stort intresse för vad han kallar för “3D-printingrevolutionen”. Visionen bakom Lostboyslab handlar till stor del om att demokratisera tekniken - att skapa fler tillfällen för innovation och guidning från prototyp till tillverkning:

Framförallt är Lostboyslab som en tankesmedja, eller en “mekarsmedja” - det är mycket tänkande och mycket mekande. Det görs mycket misstag här i verkstaden med viss förödelse och saker som ibland sätts i brand, men det är ju meningen, förklarar Stefan. 

Tjänsterna som företaget erbjuder involverar produktdesign, CAD-modellering och småskalig produktion, och därtill har de en shop där de bland annat säljer 3D-printade delar. Kunderna är varierande och Lostboyslab arbetar med många storskaliga projekt - som ofta är konfidentiella. Men ett av deras många pågående projekt, som Stefan visar upp i intervjun, innefattar ombyggnaden av en Porsche 964 RSR. I bilen finns det över 100 3D-printade komponenter - varav en stor del är utskrivna i materialet Onyx från Markforged. Arbetsprocessen består initialt av en hel del 3D-scanning, där Lostboyslab använder sig av en Einscan-scanner från Shining 3D. Scanningen testas därefter i Fusion 360 innan delen skrivs ut.  

imagelostboys1

Utskrifter för slutanvändning med Markforged

Lostboyslabs första 3D-skrivare från Markforged var en Mark Two. Den första bildelen som printades i maskinen, förklarar Stefan, var ett resultat av omfattande experimenterande:

Det var ett verkligt test eftersom delen var väldigt svår att skriva ut - den tog ungefär 35 timmar. Vi lärde oss mycket. Men när vi printade den var det en riktig aha-upplevelse. Vi såg stabiliteten och visste att det skulle funka. 3D-printing har verkligen kommit till det stadiet där man kan producera riktiga utskrifter för slutanvändning. Med den här tekniken finns det knappt några begränsningar, vi kan tillverka helt organiska former om vi vill för det har ingen betydelse för 3D-skrivaren. 

Med ett kluster på drygt 100 stycken 3D-printers, där de allra flesta är FDM-skrivare, står skrivarna från Markforged ut som de mest pålitliga maskinerna enligt Stefan. Hos Lostboyslab vistas numera modellerna Mark Two, Onyx One och X7:

Markforged är de överlägset smidigaste, enklaste och mest bekväma skrivarna vi haft. Man får vad man betalar för. De är verkligen industriella skrivare, även om de är i desktop-format. Mjukvaran Eiger är så intuitivt, och det är helt klart den bästa mjukvaran som finns tillgänglig. 

En plattform för miljömedveten tillverkning

Men annan viktig faktor för Lostboyslab, som genomgående präglar deras arbete, är miljömedvetenhet. För att minska föroreningar och återvinna plast, jobbar de fram metoder som inte bara ska se till att återanvända plasten i verkstaden - utan även ta tillvara på plastskräp i naturen. Förhoppningen är att verksamheter som deras ska vara till för allmänheten att skapa saker som nya reservdelar, diverse fixturer eller till och med leksaker av sitt plastavfall. Även om inte all sorts plast lämpar sig för Lostboyslabs applikationer är målbilden att kunna återvinna så mycket som möjligt.

I linje med återvinning och minskat svinn står Lostboyslab även bakom konceptet whatt.io - en sorts digital katalog med målsättning att innehålla reservdelar till alla tänkbara sorters produkter. I framtiden hoppas Stefan på att whatt.io ska vara en professionell plattform, där stora aktörer inom tillverkningsindustrin har sina egna intranät med reservdelsfiler. På så vis kan användare ladda ner dessa och skriva ut delar helt efter egna behov - och slippa långväga transporter. Detta som ännu ett betydande steg för minskad masskonsumtion och mer hållbar tillverkning.

lostboys2

Stefan Larsson, Lostboyslab

lostboys3

Patrik Rosén, 3DVerkstan

lostboys5
lostboys4

Framtiden för Lostboyslab

Vad som gäller för Lostboyslab härnäst omfattar bland annat planläggningen av en ny verkstad, som förmodligen kommer att etableras i Los Angeles. Eftersom de har ett nära partnerskap med universitetet Stanford, känns Kalifornien som en rimlig utgångspunkt för dem att fortsätta forska, engagera sig och vara en samlingsplats för innovatörer.

Vidare ser vi på 3DVerkstan fram emot ett långtgående samarbete med Lostboyslab. Nästan ett år har gått sedan de införskaffade sin första 3D-skrivare från oss:

Sedan den dagen då Stefan ringde upp och beställde sin första skrivare så har jag gång på gång överraskats och inspirerats av de projekt som de driver på Lostboyslab. Det finns en väldigt hög kompetens när det gäller tillverkning och design, samtidigt som det finns ett djupt engagemang i cirkularitet och hållbarhet när det kommer till både tillverkning och material, berättar Patrik Rosén, Co-Owner & Sales Manager på 3DVerkstan.

Eftersom vi bygger vår verksamhet på kunskap och relationer tenderar vi att få till väldigt nära samarbeten med våra kunder – och Lostboyslab är inget undantag. Att dessutom kunna sammanföra andra kunder som ser sig om efter produktionsmöjligheter med Lostboyslab är mycket värdefullt. Patrik fortsätter:

– Att kunna bedriva utveckling och prototyping med samma teknik som man planerar att använda för produktion skapar väldigt stort mervärde för ett företag. Att i dessa fall kunna koppla ihop dem med Lostboyslab, som med sina 100-skrivare till och med kan börja utmana formsprutning, ser jag som en stor tillgång. Och jag vet att de får bra hjälp och stöd hos Stefan.

Se hela intervjun med CEO Stefan Larsson nedan för att höra mer om Lostboyslab, deras projekt och visioner. Se dessutom till att hålla utkik efter fler spännande samarbeten mellan Lostboyslab och 3DVerkstan. 


KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om Markforged eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.