autodesk Fusion 360
Mjukvaran för framtidens design och tillverkning

Fusion 360 från Autodesk är ett komplett CAD-program som lämpar sig såväl till industrin som till skolor och småföretag. Mjukvaran kombinerar industriell och mekanisk design, simulering, bearbetning och samarbete i en enda integrerad molnbaserad plattform (för både Mac och PC). Det går även att skräddarsy Fusion 360 via olika programpaket så att det passar olika sorters användare, applikationsområden och behov. 

Med Fusion 360 kan du exempelvis designa dina projekt i 3D, hantera data, skapa verktygsbanor, göra en mängd olika simuleringar för att kontrollera dina 3D-ritningar och mycket mer. När du väl blivit bekant med gränssnittet är det bara din fantasi som begränsar arbetsprocessen!


3DVerkstans Training Center för Fusion 360 och Generative Design är ett av få i Norden som är godkända av Autodesk. Vårt fokus av att ge kurser och sälja licenser i just Fusion 360 gör att vi fortlöpande får uppdateringar och har ett nära samarbete direkt med Autodesk, vilket självklart gynnar er som kunder. Är du nyfiken på att höra mer, välkommen att lyssna på 3DVerkstans och Autodesk webinar från den 8 Oktober.


VIDEO: Under Armour


Alan B. Guyan, director of design and manufacturing innovation, berättar om användandet av Generative design för att skapa världens första 3D-printade performance träningssko.

VIDEO: General motors


Här användes Generative design och additiv tillverkning för att designa ett funktionellt och lättvikt stolsfäste med högre styrka som konsoliderar 8 delar till 1 jämfört med orginalstolsfästet.

VIDEO: NASA JPL


Här får vi följa arbetet på Autodesk om hur man med hjälp av Generative design i Fusion 360 kunde ta fram en konceptuell farkost för NASA

Det här är Fusion 360


 • Ett heltäckande produktutvecklingsverktyg – från koncept till tillverkning!
  Fusion 360 är anpassat för användning tillsammans med moderna tillverkningsmetoder såsom 3D-printing, vilket är en av anledningarna till varför 3DVerkstan gillar just Fusion 360. Vi designade bland annat vårt #3DVFaceshield i Fusion 360.

  Arbetsprocessen börjar med möjligheten att snabbt kunna iterera din design för att komma fram till det bästa designkonceptet för att sedan gå in i produktionsprocessen innan man förbereder designen för tillverkning. Allt i ett enda verktyg och platform.

 • Sammanför design och ingenjörsarbete
  Få design och produktionsexpertis att arbeta närmare varandra! Gör mer med din design genom att skapa komplexa ytor som faktiskt är tillämpbara under ingenjörs- och tillverkningsprocesserna.

 • En flexibel modelleringsmiljö
  Du väljer hur du designar – Fusion 360 innehåller en flexibel, direkt modellering i realtid såväl som en funktionsbaserad parametric modellering och det är upp till dig att bestämma vilken miljö som passar bäst beroende på fas i produktionsdesignsprocessen. Fusion 360 inkluderar: polygonal Sub-D modellering, T-Splines modellering, NURBS ytmodellering, Bezier kurvytmodellering, CSG Primitives modellering.

 • Filöversättning, import & export
  Importera och exportera designfiler med ett heltäckande set av CAD-data konverterare. Fusion 360 stödjer översättning av över 50 olika filtyper inklusive .OBJ, .DXF, .DWG,.SLDPRT mfl. Överför data från ditt nuvarande CAD-paket och använd i Fusion 360 eftersom förändringar som görs i native-applikationen automatiskt dyker upp i Fusion 360.

 • Generative Design och avancerad simulering
  Från en enda idé genereras högpresterande designalternativ, många som du troligtvis inte själv skulle komma på! Med generative design finns det inte en enda lösning utan istället potentiellt tusentals bra lösningar där du väljer den design som passar bäst för dina behov. Designen kan analyseras under olika förhållanden genom att använda olika material, last och begränsningar. Även värme, buckling och ickelinjära stresstest kan utföras.

 • Integrerad datahantering
  Fusion 360 tar hand om datahantering och versionskontroll så du slipper! Programmet kommer automatiskt att skapa och hantera versioner vilket medgör att du kan granska och gå tillbaka till tidigare versioner/designstadier med lätthet. Du hittar även med enkelhet komponenter som är inslutna i komplex design och den integrerade sökmotorn underlättar för designåteranvändning. Allt detta utan en dyr implementation och underhållskostnad.

 • Samarbete är en nyckelfaktor
  Arbeta självständigt eller tillsammans med andra från en central dashboard. Behåll kontrollen om vem som har rättigheter att se, kommentera och editera på projekt. Skapa designreviews enkelt med möjligheten att se projektdata genom en web-browser vilket ger sammarbetspartner chans att granska i realtid även om de inte har Fusion 360. Enkel åtkomst till projekt från din mobil för att kunna se, granska tillsammans med ditt team och lägg in kommentarer. Med andra ord, nå dina projekt och jobba flera samtidigt med säker och enkel molnlagring. Om maximal integritet efterfrågas kan projekten även lagras lokalt.

 • Framställningen
  Integrerad CAM med 2.5 och 3-axel bearbetning. Bevisad HSM kärna inkluderad som snabbt genererar verktygsval, reducerar maskinslitage och skapar högkvalitativa delar. 3D-printing hjälp för att slice:a, bygga support och generera verktygsval för en mängd olika 3D-skrivare.

 • Fungerar med din nuvarande hårdvara
  Installera Fusion 360 på så många datorer eller enheter du önskar. Fusion 360 är skriven för både Mac och PC vilket möjliggör att du kan använda det operativsystem du föredrar (eller båda) utan merkostnad.

 • 3D-rendering och visualisering
  Kommunicera design internt, till kunder eller skapa fotorealistiska marknadsföringsmaterial direkt från din modell. Fusion 360 underlättar rendering genom att för-rendera din design i molnet så de kan ses på din A360 dashboard och delas när som helst. Om du vill ha en mer granulär kontroll av din rendering kan du dynamiskt anpassa miljöer, fältdjup, effekter, ray tracing inställningar och visuella stilar direkt inom Fusion 360 med enkel drag-and-drop funktionalitet, för att sedan rendera det lokalt.

Läs en analys och benchmark av Fusion 360 gentemot andra verktyg här. (PDF på engelska)

Fusion 360 kurser för alla nivåer


3Dverkstan är auktoriserat Training Center för Autodesk i Norden, vilket gör oss till en av få företag som har rätt att sälja licenser och erbjuda kurser i Fusion 360. Våra kursledare är licenserade och går fortlöpande kurser utöver att arbeta i mjukvaran.  Vi har kurser anpassade  för alla oavsett vilken nivå du befinner dig på kunskapsmässigt. Från introduktionskurser till återkommande vidareutbildningar eller om du bara är ute efter att friska upp dina kunskaper på en regelbunden basis med stöd från oss. Är du osäker på viken nivå eller om du önskar anpassad kurs kan du kontakta oss via formuläret nedan eller ringa på 08-55 11 57 50

Köper du Fusion 360 licens hos 3DVerkstan får du dessutom rabatt på våra Fusion 360 kurser.
Just nu erbjuder vi följande kurser för Fusion 360;

Introduktion  – 4 timmar

Under introduktionskursen går vi igenom grunderna i Fusion 360. Den här kursen vänder sig till dig som är ny inför CAD-verktyg eller som har lite erfarenhet men som vill få en grundlig genomgång i programmet och 3D-modellering. Vi berättar om möjligheterna med programmet och går igenom några grundläggande verktyg i 3D-modellering.

LÄS MER OCH BOKA KURS HÄR

Steg 1 – 2 dagar

I kursen Fusion 360 steg 1  går vi dels igenom grunderna i Fusion 360 och använder mer avancerade verktyg blandat med egna övningar. Den här kursen vänder sig till dig som är ny inför Fusion360 eller som har liten erfarenhet av 3D-modellering. Kursen varvas med teori och praktik som gör att du efter kursen kan känna dig bekväm med att arbeta på egen hand i Fusion360.

LÄS MER OCH BOKA KURS HÄR

Steg 2 – 2 dagar

Den här kursen är för dig som gått Fusion 360 Steg 1 kurs eller som har arbetat i Fusion 360 och vill fördjupa dina kunskaper. Vi kommer under denna kurs att fokusera på de senaste verktygen och mer avancerade inställningar.  

LÄS MER OCH BOKA KURS HÄR

Att gå från Solidworks till Fusion 360 – 4 timmar

Under kursen “från Solidworks till Fusion 360” visar vi metoder för att på ett enkelt sätt genomgå en transformation från Solidworks. I kursen tar vi upp problem och utmaningar i en omställning där en organisation arbetar med SolidWorks idag.

LÄS MER OCH BOKA KURS HÄR


Fusion 360 licenser och supportavtalKöp din Fusion 360 licens från 3DVerkstan och välj om du vill betala per månad eller per kalenderår. Det finns även möjlighet att lägga till ett förmånligt supportavtal. Alla priser är ex. moms.

Vill du köpa licens kontaktar du oss via kontaktformuläret eller på telefon 08-55 11 57 50

Licenserna finns även att beställa i vår shop.

Enbart Fusion 360 licens 
Pris för 1 år: 4,400 SEK, Pris för 3 år: 11,800 SEK

Tre års licens + introduktionskurs till Fusion 360
Pris: 13,700 SEK för halvdagskurs inkl lunch.

Tre års licens + Fusion 360 Steg 1 kurs
Pris: 18,300 för 2 dagars individuellt anpassad djupkurs.


Supportavtal  köp till för 19 000 SEK/år

3DVerkstan strävar ständigt efter att ge fullvärdig support- och kunskapsöverföring i samband med ett köp. Har ni investerat i ett gediget CAD-program anser vi det viktigt att ni även får en trygghet för löpande support och information kring uppdateringar av oss.

Därför erbjuder vi följande supportavtal;

 • Direktkontakt med teknisk support  – Supportavtalet ger er möjlighet att under avtalstiden få direktkontakt med vår tekniska support och certifierade Fusion 360 utbildare som hjälper er lösa eventuella problem ni stöter på i ert arbete med Fusion 360. Supporten är öppen vardagar mellan 9-17 både på telefon och via e-post.
 • Webbinarium med information kring uppdateringar (2 st/år) – Supporten innefattar även ett webinar som hålls två gånger per år där information kring uppdateringar och nya funktioner i Fusion 360 gås igenom av våra Fusion 360 certifierade utbildare. På så sätt håller ni er ständigt ajour med det senaste programmet har att erbjuda.
 • Rabatt på features i Fusion 360 – Köper ni ett supportavtal får ni även 20% rabatt på tilläggsverktyg till Fusion 360, såsom Generative Design eller Manufacturing Extension.

mängder med tillägg när de behövs

Fusion 360 kan utökas med flera tillägg / Extensions som du kan utöka med eller lägga till när du behöver just den fuktionen utan onödiga nedladdningar. Dessa avancerade tillverkningskapaciteter är framtagna för användare av Fusion 360 för att utöka de funktioner som erbjuds i kärnprogrammet så att det passar deras verksamhet.

Några av dessa tillägg är Generative Design – som gör det möjligt att skapa komponenter med en iterativ designprocess där du definierar belastningspunkter och begränsningar och sedan låter mjukvaran generera den optimala strukturen. samt Manufacturing Extensions som fokuserar på automatisering såsom processen för håltillverkning. Tilläggen kan beställs separat när duhar en licens och du kan se hela utbudet hos Autodesk.


Jag vill ha mer information

För mer info  eller beställning, fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast.
Vill du hellre ringa finns vi på plats helgfria vardagar kl 9-17 på nummer 08-55115750.