kth2

Finbesök från KTH

Lotta Lindblad3DVerkstan, utbildning

kthvisitheader scaled

Vi på 3DVerkstan var oerhört glada över att kunna välkomna ingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan till vårt showroom i Solna! Besöket ingick som ett moment i masterprogrammet Industriell produktions valbara kurs Additive Manufacturing (MG2044) – som ska se till att ge de drygt 30 eleverna den kännedom som behövs för att fylla kunskapsluckan som finns kring att inkorporera och nyttja additiv tillverkning i industrin.

I vårt showroom fick eleverna chansen att ta del av flera olika 3D-printtekniker, olika material och 3D-scanning. Detta ledde till många intressanta och givande samtal om möjligheterna och framtiden för additiv tillverkning. Swetha Lalitha Amirapu och Haswanth Yalamanchili från maskiningenjörsutbildningen berättar: 

Den här kursen är extra intressant jämfört med de andra valbara kurserna, säger Swetha. Vi har tidigare erfarenheter av 3D-printing och vill veta mer.

Speciellt med tanke på att det är en av de snabbast växande teknikerna är det väldigt spännande att få veta mer om det, tillägger Haswanth. 

Båda har sysslat med 3D-utskrift i hobbysyfte tidigare – och därtill varit delaktiga i ett stort projekt innehållandes 3D-printing för deras kandidatexamen. Med denna kurs ser de fram emot få en större insikt i möjligheterna när det kommer till material, men också till teknik. Swetha fortsätter: 

Det vore kul att se hur vi kan integrera all den kunskap och skapa något nytt. 

Jag tror att många studenter, men även andra, framförallt tänker på FDM när de tänker 3D-printing. Att FDM är den mest fördelaktiga tekniken. Det är väldigt lärorikt att få se andra tekniker – som också har stor potential i tillverkningssektorn. Additiv tillverkning kan på sikt definitivt komma ikapp mer traditionella tillverkningsmetoder, berättar Haswanth.

Det finns för- och nackdelar med alla metoder, och målet är att vi vet exakt hur vi ska nyttja dem i vår framtida roll. Därför är det också så upplysande att vara här idag, för personligen har jag aldrig fått tillfälle att se och känna på alla material. Jag har sett dem på YouTube, men inte fysiskt. Det är en helt annan upplevelse, avslutar Swetha.

“3D-teknik spelar en stor roll i deras framtida karriärer”

Sasan Dadbakhsh, professor på kursen, är också en av dem som utvecklar sektionen för additiv tillverkning på KTH. Det är första gången som kursen erbjuds, och intresset har varit överraskande stort. Sasan förklarar:

Jag tror det är för att ingenjörsstudenter identifierar att 3D-teknik kommer att spela en stor roll i deras framtida karriärer. Därför vill de veta mer. Den här kursen, och dessa besök som idag, tillåter dem att bli mer bekanta med tekniken – att få praktisk erfarenhet av den.

Kursen är både teoretiskt och praktiskt upplagd. Teorin innefattar bland annat olika metoder inom additiv tillverkning, teknisk kunskap om material, kostnadskalkyler, men också hur tekniken ser ut ur ett hållbarhetsperspektiv. Detta kombineras med praktiska studentprojekt med olika fokus som exempelvis design eller topologioptimering. Sasan avslutar:            

Kursen är väldigt informationsrik och eleverna är otroligt engagerade. Många av dem har ju dessutom erfarenhet av 3D-printing och additiv tillverkning, vilket gör det än mer utmanande för oss som utbildare. Men det är väldigt kul. Och baserat på återkopplingen vi hittills fått – kommer intresset bara att växa.


Önskar du besöka vårt showroom i Solna? Kontakta oss via formuläret nedan så skräddarsyr vi en tour för dig.

kth2
kth3
kth4
kth1

Kontakta oss

Vill du boka demo eller önskar info om vårt utbud – fyll i formuläret nedan så återkommer vi snarast. Om du hellre vill ringa finns vi på plats helgfria vardagar kl 9-17 på nummer 08-55115750.