Airolit

Skräddarsydda drönare med hjälp av Markforgeds Mark Two

Airolit är ett svenskt företag i flygindustrin som specialiserar sig på industriella drönare – med ambitionen att vara de bästa inom branschen. Företaget är lösningsdrivet, med målet att utveckla produkter och tjänster så att deras kunder ständigt är uppdaterade och konkurrenskraftiga inom sina områden. Genom att utnyttja fiberförstärkta 3D-utskrifter kan Airolit leverera snabbare anpassningar för att möta kundernas behov – utan att förlora på kvalitet och styrka.

Airolit är de ledande svenska tillverkarna av industriella drönare, och är verksamma inom ett stort antal industrier som kraft- och energisektorn, telekom, säkerhet, jordbruk, marin, försvar, skogsindustri och andra forskningsintensiva sektorer. Som en verksamhet med ett stort engagemang för teknik och problemlösning ser Airolit många förmåner med att inkorporera 3D-printing i sitt arbetsflöde. Theodor Larsson, ansvarig för prototyptillverkning på Airolit, berättar: 

Den största fördelen med 3D-printing är hög tillgänglighet och flexibilitet. Det är utmärkt för att prova nya ideér. Vi vill snabbt och enkelt kunna göra kundanpassningar samt producera egna detaljer ifall underleverantörer har långa ledtider.      

Mark Two-skrivaren tillgodoser tuffa krav 

3D-printing har sedan länge varit en beprövad teknik för Airolit. Från början beställde de in 3D-utskrifter externt, innan de fick tillgång till en skrivare inhouse. De tidigaste utskrifterna var framförallt delar som inte hade lika stora krav på sig att vara estetiskt snygga, utan de behövde snarare bara fylla en praktisk funktion. 

Airolit har utvecklat ett ansenligt tillverkningskoncept med stort utrymme för specifika kundanpassningar – vilket ställer en hel del krav på utrustningen. Maskinen som vidare införskaffades till utvecklingsanläggningen i Mölndal var en Mark Two från Markforged. Denna industriella skrivare i desktop-format skriver ut delar med kontinuerlig fiberförstärkning av den kaliber som efterfrågas av Airolit.

Det är höga krav på objekt i luften, som att stå emot vibrationer till exempel. Med Mark Two kan vi göra starkare delar: små konstruktiva delar och förstärkningsmaterial, förklarar Theodor.

airolit1airolit3

På bild: Detaljer printade i Mark Two

3D-printing – “ett måste”

Att kunna skriva ut delar för testning underlättar den långa designprocessen som krävs för att ta fram korrekta detaljer, som inte stör andra komponenter när de väl appliceras. Theodor fortsätter:

Det är ett måste i princip, 3D-printing. Och Mark Two-skrivaren funkar så bra, den är igång väldigt mycket här. Dessutom var den mycket enkel att komma igång med och vi hade även bra support från 3DVerkstan. 

I framtiden ser Theodor att de printar ännu mer avancerade konstruktioner och med ytterligare förstärkningsfiber. Med hjälp av den höga prestanda som möjliggörs genom utnyttjandet av Markforgeds 3D-skrivare, fortsätter Airolit att utveckla sina maskiner – för att supporta sina kunders idéer och fortsätta sin långa tradition av svensk innovation och engagemang av att leverera produkter av hög kvalitet.

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om Markforged eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.