3DVerkstan effektiviserar Alfdex robotisering

Mattias Kristianssoncase

Det nya gripdonet, utskrivet i kolfiberförstärkt material i en Markforged-skrivare.


Landskronabaserade företaget Alfdex tillverkar vevhusgasseparatorer till fordonsindustrin. Det ställer höga krav på den skånska underleverantören, som kontinuerligt satsar på hög automatisering med robotceller. Nu har företaget tagit hjälp av 3DVerkstan för att konstruera och skriva ut ett gripdon i kolfiberförstärkt material. Förutom att tillverkningen med 3d-skrivarteknik blir avsevärt billigare, kan företaget nu också förbättra upptiden i robotlösningen.

– Robotcellen vi nu testar med gripdon utskrivna i Markforged X7 står för 25 procent av leveranserna till en stor svensk biltillverkare, så den är kritisk för vår produktion och intjäning, säger Daniel Nilsson, produktionstekniker inom området automation på Alfdex.

Alfdex är inga nybörjare inom 3d-skrivarteknik. Sedan 2013 använder man egna FFF- och SLA-skrivare för tester, prototyper och produktionshjälpmedel. Men för mer kritiska komponenter, som gripdon till robotcellerna, har man inte varit nöjd med resultatet man fått med de egna 3d-skrivarna.

Filosofin i företaget är att man vill rita och bygga allt själva. När man började planera för att automatisera produktionen av fyra detaljer som ultraljudssvetsas till en komponent kom man fram till att man ville använda de egna 3d-skrivarna för att tillverka själva gripdonet.

– Men ingen av våra 3d-skrivare i huset kunde göra jobbet enligt våra önskemål, säger Daniel Nilsson. Antingen blev komponenterna inte formriktiga, eller så var de inte uthålliga nog för det slitage gripdonet utsätts för. Där det slits mest är i kugghjulen och kuggstången. Ett gripdon utskrivet i PLA har en livslängd på 40 timmar, sen måste vi ersätta antingen ett kugghjul eller en kuggstång.

Tidigare 3d-utskrivna gripdon består av komponenter utskrivna i PLA och ABS. Färgerna avslöjar hur många komponenter som ersatts på grund av slitage.


När Alfdex kontaktade 3DVerkstans Markforged-expert, Patrik Rosén, var det främst hjälp med att förbättra nötningsbeständigheten som var den stora utmaningen.

– Jag såg direkt att applikationen var optimal för Markforgeds teknik för kolfiberförstärkning, säger Patrik Rosén. De icke-repande egenskaperna i Markforgeds byggmaterial Onyx, tillsammans med den extrema slittåligheten, gjorde beslutet lätt att skriva ut delarna i vår Markforged X7. Även styvheten och styrkan i kolfiberförstärkt Onyx bidrar till en bättre funktion i gripdonet.

Sett till produktionskostnaderna för gripdonet sparar företaget på att skriva ut gripdon med kolfiberförstärkning. Daniel Nilsson uppskattar att ett traditionellt tillverkat gripdon i aluminium kostar Alfdex 150 000 kronor. Kostnaden för att skriva ut alla komponenter i Markforgeds 3d-skrivare uppgick till knappt 1400 kronor, exklusive cylindrar.

– Nu fortsätter vi att testa och utvärdera Markforgeds 3d-skrivarteknik tillsammans med 3DVerkstan. Om allt faller väl ut finns det en möjlighet att vi införskaffar en egen Markforged-skrivare, avslutar Daniel Nilsson.

mer om markforged


metal x with model small

3D-LÖSNINGAR
Från kolfiber och kevlar till stål och koppar. Markforged erbjuder bäst prestanda och högsta kvalitet genom sin unika teknik.

LÄS MER
eiger2

MJUKVARAN EIGER
Markforgeds egenutvecklade och kraftfulla programvarulösning Eiger kommer du igång snabbt och har alla funktioner du behöver direkt i webbläsaren.

LÄS MER