3DVerkstan faceshield blogg

#3DVFaceShield och den otroliga kraften inom 3D-branschen

Lotta Lindblad3DVFaceshield, 3DVerkstan

thankyoufaceshield2 scaled
3D-PRINTAD PROTECTIVE VISOR / SKYDDSVISIR  #3DVFACESHIELD 

Vi på 3DVerkstan är vana vid att ta fram lösningar och 3D-printade modeller för att möta olika behov hos våra kunder, men som många andra i denna underliga tid med en pandemi, valde vi att ställa om den planerade verksamheten och fokusera på att ta fram enkla, snabba produkter för sjukvården som redan kämpar med bristande resurser och lämpligt skydd.

Det här är vad additiv tillverkning och 3D-printing handlar om, ett tillverkningssätt som snabbt tar fram inte bara prototyper eller enstaka delar utan fyller ett behov som uppstår här och nu. Nu har mass-tillverkningen av vår faceshield kommit igång genom formsprutning på flertalet ställen vilket behövs då efterfrågan är enormt stor, men de hundratusentals visir som 3D-printades globalt under dessa veckor har räddat många liv!

Designen för vårt 3D-printade skyddsvisir togs fram för att skrivas ut snabbt på ett flertal olika 3D-skrivare och med hjälp av en plastfilm och en hålslagare ger det tillräckligt stänkskydd för de som arbetar inom olika vårdinstanser världen över. Stora sjukhus, hemvård, äldreboenden och lokala hjältar i Europa, Indien, USA och Afrika - alla har delat samma entusiasm och tacksamhet. Visiret har säkerhetstestats vid olika sjukhus och blivit väl mottaget och godkänt av både personal och myndigheter, bland dem National Institutes of Health (NIH) i USA.


3DVerkstans Lead Engineer Erik Cederberg, ligger bakom den slutliga designen av 3DVfaceshield, som nu massproduceras globalt.

0

- Initialt var visionen att vi skulle kunna ge alla som hade tillgång till en 3D-skrivare i Sverige en möjlighet att hjälpa till, men vi anade aldrig vilket fantastiskt genomslag det skulle få. Det var ett bättre gensvar än vi kunnat drömma om från alla parter.

Det har varit fantastiskt att se hur många tusentals som har printats runt om i landet, och levererats till sjukhus, äldreboenden och vårdcentraler.
Hur ideella aktörer som Stockholm Makerspace klev fram och med en volontärdriven printerfarm skrev ut över 20000st på två veckor, men även hur företag som Prototal och Emmaljunga tillverkade formsprutningsformar i högsta möjliga hastighet och nu levererar över 20,000 visir varje dag. Och då pratar vi ändå bara om den svenska delen... den internationella blev ännu större.


Det är helt omöjligt att tacka alla,

Vi har försökt så gott det går till alla vi varit i kontakt med eller som visat upp sin insats via hashtaggen #3DVfaceshield. Alla fantastiska makers och företag i vårt avlånga land, alla dessa initiativ som poppat upp och människors vilja att hjälpa till ideellt. Vi önskar att vi kunde samla all den kraft och omtanke och hejarop vi fått från de som mottagit visiren, från de som känner sig lyfta av att kunna hjälpa i denna svåra tid och från de som inte kan hjälpa men ser att detta gör nytta - tillsammans gör vi skillnad!

Då leveranskedjor bryts  över hela världen, på grund av hög efterfrågan, panikköp och stängda gränser, har nu 3D-skrivare ännu större genomslag med time-to-market; att tillverka lokalt och fylla luckorna där traditionella leveranskedjor misslyckas. Vi som jobbar med additiv tillverkning vet detta redan, det här är inte framtiden, tekniken finns redan och vi är redo för alla möjliga utmaningar som kommer. Vi kommer fortsätta att göra det vi kan, ta fram produkter och hjälpmedel där det behövs, om det så är inom sjukvård, industri eller något helt annat, och vi delar gärna med oss av vår tid och breda kunskap.  


visircollage

Från idé till samarbete som gynnar alla på mindre än en vecka


I dessa osäkra tider har vi verkligen sett vilken fantastisk community och samarbetsvilja som finns inom 3D-skrivarbranschen. Över hela världen delas ideér, kunskap och tid mellan hobbyister, designers, företag och frivilliga. Genom att arbeta tillsammans kan vi verkligen hjälpa dem som desperat behöver produkter och delar som blir svårare och svårare att få tag på dag för dag. 

Nedan har vi samlat några av de artiklar som skrivits de senaste veckorna om vår faceshield och andra 3D-printade hjälpmedel men även länkat till bra läsning att tänka på när det kommer till just 3D-tillverkning av produkter bl.a inom sjukvård. “I would like to thank you again a lot. We have been able to supply shields all over India to many doctors. We don't charge anything. We even ship with our own cost. Your design is saving lives all over the world. You should be proud of yourself”

FÖR ER MED 3D-SKRIVARE

Här hittar ni länkar till alla guider och printfiler samt hur ni ska tänka runt hygien och paketering.

LÄS MER!
Image from iOS 13 1 scaled
arch 2004 shaffer headbands
200420 A HF386 1000M
talkingadditive18ny

KONTAKTA 3DVERKSTAN

dela denna nyhet