En av de drivande krafterna bakom 3D-printing på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm heter Lena Gordon Murkes. 3D-utskrifter har de senaste åren varit en stor tillgång i sjukvården och ortopedin i synnerhet. Med anatomiska modeller får man både som kliniker och patient en större förståelse för processen - de underlättar helt enkelt kommunikationen. Efter att ha investerat i en egen Ultimaker S5 ProBundle, kan de nu tillverka modeller helt efter eget behov och slippa långa ledtider.
Lena Gordon Murkes är barnröntgenläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, och dessutom en stor entusiast av 3D-printing. Det var för ungefär fyra år sedan som de började att på allvar utforska möjligheterna med 3D-utskrifter i sitt arbetsflöde:
- Vi märkte att det är bra att driva visualisering lite längre. Ibland kan det vara till exempel ett bäcken eller ryggrad där man behöver hjälp för att förstå anatomin. Det är ofta komplicerade missbildningar eller deformiteter som man behöver förstå, och då hjälper en utskrift, berättar Lena.
Utöver att kliniker får en ökad förståelse för hur de kan angripa ett problem hjälper modellerna till och förbättrar kommunikationen med patienter och deras föräldrar - en önskvärd aspekt när det kommer till avdelningen för barnröntgen. Även om man kan följa 3D-modeller i datorn, vilket också är en stor del av arbetet, underlättar det enormt att ha modellerna i händerna.
Nya och snabbare möjligheter med egen 3D-skrivare
Inledningsvis beställde de enstaka utskrifter som skrevs ut hos en extern aktör. Även om Lena var nöjd med tjänsten, kände hon att det var dags att komma vidare i arbetet. De behövde en egen skrivare med möjligheten att skriva ut mycket och helt efter eget behov. Valet föll på en Ultimaker ProBundle-lösning, komplett med en S5-skrivare, Air Manager och Material station. Att ha en egen 3D-skrivare tillåter dem i högre grad att testa sig fram och prova olika angreppssätt. Nu kan de skriva ut flertalet kopior och exempelvis testsåga i dem, utan att behöva vänta länge på nya utskrifter ifall något skulle bli fel. När utskrifterna beställdes externt tog det minst en vecka att få tillbaka modellerna, jämfört med de tre-fyra dagarna som det tar idag. Dessutom krävdes ett medgivande från den egna verksamheten vid varenda beställning, vilket också hade en betydligt bromsande effekt.
På bild: Ett hjärta med missbildningar.
Framförallt är det anatomiska modeller som skrivs ut. Dessa baseras på röntgenbilder och modifieras efter behov. De utför bland annat speglingar - att de röntgar den friska sidan och skriver ut en spegelvänd modell, av till exempel ett ben. Modellen agerar då målbild. Tillsammans med en utskrift av det andra skadade benet kan man tydligt jämföra de båda för att se vad som behövs åtgärdas.
Vidare skapar 3D-utskrifterna tillfällen att provoperera innan den riktiga operationen. Kirurgen kan alltså använda modellerna som testredskap för att sätta pinnar och fästa plattor på exempelvis ett benbrott. Lena berättar om ett sådant fall ur verkligheten där kirurgen behövde en platta för att stödja upp benet. Plattan kunde böjas och anpassas efter en 3D-utskriven frisk modell och sedan steriliseras för att direkt användas vid operation på det riktiga benet.
De dyraste lösningarna är inte ett krav, men ambition är
Lena påpekar att det absolut inte är en av de dyraste 3D-skrivarna man behöver - fastän man först tror det. Hon menar att vad deras verksamhet behöver är en enkel skrivare, som Ultimakers, för att kunna skriva ut anatomiska modeller. Sen behöver man eventuellt flera stycken om man skriver ut väldigt mycket.
Men en förutsättning för att framgångsrikt kunna implementera 3D-printing i en verksamhet, betonar Lena, är att det finns dedikerade personer som har tid att driva arbetet framåt. För att få intresset att växa krävs det att det finns en maskin och alla tillbehör på plats så att man kan visa upp hur det ser ut och vad man kan göra:
- Det kräver individer som brinner för 3D-print och tycker det är kul. Men det går inte att pådyvla någon som inte vill. När det gäller 3D-utskrifter och 3D-planering måste man visa möjligheterna för att få upp ett intresse. Det är ett missionerande.
Med fler och fler avdelningar som får upp ögonen för 3D-printing hoppas Lena på att i framtiden ha ett labb för 3D-printing. Labbet ska inneha ett antal skrivare och personal som segmenterar, operationsplanerar och skriver ut både anatomiska modeller och patientspecifika tillbehör som till exempel sågguider. Sågguider används som hjälpmedel vid operationer för att se till att snitt görs i rätt vinklar. Målet är att ha hela sjukhusets 3D-expertis samlat på en gemensam plattform. Exempelvis har man inom käkkirurgin på Karolinska Universitetssjukhuset sedan flera år tillbaka arbetat med virtuell operationsplanering och 3D-utskrifter av patientspecifika hjälpmedel. Labbet skulle behöva flera olika yrkeskategorier - allt från medicinskt tekniskt skolad personal till 3D-tekniker och radiologer som kan kvalitetssäkra slutprodukterna. Det ska finnas ett ordentligt arbetsflöde, där man jämför resultaten med röntgenbilden i samråd med beställaren. Och att allt till slut dokumenteras och sparas på ett vettigt sätt, vilket är en viktig faktor inom sjukvården.
Nödvändigt är även att få bra support
Avslutningsvis ska man förstå att man inte behöver vara en expert på 3D för att kunna använda sig av en 3D-skrivare, säger Lena. Förutsatt att man får bra hjälp klarar man av det oavsett erfarenhet:
- Supporten [på 3DVerkstan] är fantastisk. Det fastnar grejer, det blir stopp här och där, man ska göra rent något eller att programmet strejkar. Då är det jättebra att ha den här telefonsupporten, den är absolut nödvändig. Att köpa en printer på nätet vs. 3DVerkstan, då skulle jag välja 3DVerkstan alla gånger. Om jag ska poängtera någonting där: hellre betala lite mer för min printer och få den supporten.
Så länge det finns en vilja och drivande personer kommer arbetet med att etablera 3D-teknik i arbetsprocessen på Karolinska Universitetssjukhuset att utvecklas. Genom att använda sig av utskrivna modeller spar de tid, får nya möjligheter med att kunna provoperera och framförallt - chansen att öka förståelsen och tryggheten hos patienterna.
Kontakta oss
Vill du veta mer om Ultimaker eller har frågor om möjligheterna med 3D-lösningar? Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig inom kort.