3dmeetup main

3D Meetup samlade makercommunityt

Mattias Kristianssonbranschnytt

3dmeetup main
I mitten av april var det dags för andra omgången av det svenska maker-eventet 3D Meetup, i år i mer ändamålsenliga lokalen Sundspärlan, strax utanför Helsingborgs centrum. Runt 500 besökare från Sverige, USA, Australien, England, Belgien, Holland och Tyskland, mötte ett trettiotal utställare och flera experter och talare. Kort sagt, en unik helg där maker-communityt nätverkade och utbytte kunskap.

3dmeetup 3dverkstan
Dubbelt upp i montern
3DVerkstan ställde ut tillsammans med den svenska materialtillverkaren add:north. De båda företagen har nyligen inlett samarbete, vilket du kan läsa mer om här. I montern kunde besökarna se 3DVerkstans senaste 3d-skrivare för fiberförstärkta utskrifter, Markforged Mark Two, och diskutera material med add:north.

3dmeetup matterhackers
Unikt i Europa
Alla verkade ta en selfie med amerikanska MatterHackers marknadsguru Dave Gaylord, som flugit hela vägen från Los Angeles för att delta på 3D Meetup. Han är förvisso välkänd i makervärlden, men målet var att samla in pengar till ett barnsjukhus i Seattle. En insamling som drogs igång av Joel ”3D Printing Nerd” Telling. Totalt landade insamlingen på 860 dollar, något som herr Telling lovat att ta ur egen ficka. Härligt att se så många engagerade människor på plats.

Engagerad var även Dave Gaylord, som menade att 3D Meetup är unikt, både i Europa och i världen. Den främsta motsvarigheten på andra sidan Atlanten är klassiska Midwest RepRap Festival, MRRF.

– Det påminner verkligen om en miniversion av MRRF, och det är underligt att det inte finns fler motsvarigheter i Europa, säger Dave Gaylord. Alla makers skulle behöva lokala event. Sedan har vi fördelen i USA att vi är fler invånare och ett gemensamt språk.

– Men det har varit magiskt här i Helsingborg, både makers och företag är otroligt generösa och delar med sig av tips och erfarenheter.

3dmeetup e3d
E3D visade egenutvecklad skrivare
Sanjay Mortimer, medgrundare till brittiska komponent- och skrivartillverkaren E3D stod och demade en ännu icke namngiven enhet som huserar fyra skrivhuvuden som användaren snabbt kan växla mellan. Tänk CNC-fräsar och deras möjlighet att byta mellan verktyg.

– Det är en lösning som vi utvecklat i huset, säger Sanjay Mortimer. Den har en rad smarta funktioner som vi under årens lopp upptäckt är fördelaktiga i denna typ av skrivare. Den är främst framtagen för forskning & utveckling, där man i högre grad fokuserar på ingenjörsmaterial.

3dmeetup 3dmeetup
Imponerande uppslutning
Christoffer Carlsson är en av medgrundarna av 3D Meetup och hade bråda dagar under eventet.

– Jag är extremt imponerad över uppslutningen, säger Christoffer Carlsson. Vi har satsat mycket på att få hit fler utställare i år, vilket vi lyckats med. Även om 3D Meetup i första hand handlar om communityt, så bidrar utställarna till nätverkandet och bidrar med sin kunskap.

Bra event för kunskapsöverföring menar Bondtech
– 3DMeetup har blivit en mötesplats för personer och företag som använder 3d-printning som ett verktyg för att skapa fysiska objekt av sina kreativa ideér, utbyta kunskaper och erfarenheter om hur man kan använda tekniken, säger Martin Bondéus på Bondtech.

– Vi märker att intresset för detta område ökar hela tiden och 3DMeetup är ett väldigt bra event där man kan studera maskiner, tillbehör och material samt applikationer på ett avslappnat sätt.

Autodesk visade programvara
Lars Nyström, teknisk specialist inom manufacturing hos Autodesk stod med distributören FutureGroups Rikard Levenstam. – Jag tycker att det är ett fantastiskt trevligt event där mycket av fokuset inte enbart låg på ny 3d-printteknik, utan som till största del handlar om att förverkliga sina idéer, säger Lars Nyström. Responsen och samtalen kring produktutveckling med Autodesks lösningar verkar ha varit uppskattat, inte bara från mig och Rikard, utan alla inblandade. – Vi fick köra fyra pass där det var många deltagare och högt i tak. Och Rikards CNC-fräs i montern lockade till många intressanta disskutioner kring andra tillverkningsmetoder. – Överlag otroligt bra stämning med väldigt många deltagare och användare av Fusion 360, så vi hoppas på att bli bjudna igen.

dela denna nyhet