Sydsvensk makerträff växer så det knakar

Mattias Kristianssonbranschnytt

3d meetup

Andra omgången för tvådagarseventet 3D Meetup i Helsingborg ser ut att bli en maker-sammankomst med rejält större konferensprogram med svenska och internationella talare och en utställarlista tre gånger så stor jämfört med förra året.

Det som förra året började som en LAN-fest-inspirerad helg för likasinnade i Helsingborgs-trakten, har i år vuxit kraftigt och väckt intresse även utanför Sverige. I år besöks eventet av digniteter som Thomas Sanladerer, Daniel Norée ochTorbjørn Ludvigsen (Hangprinter).

3DVerkstan fick en pratstund med en av grundarna, Jonathan Lundström. Han är även moderator för Facebook-gruppen 3D-Skrivare Sverige, och har örat mot det svenska maker-nätverket.

Hej Jonathan! Vad är tanken bakom 3D Meetup?

– När vi började planera för eventet under 2016, så var huvudsyftet att samla engagerade människor i regionen som sällan träffas fysiskt. Efter att ha kontaktat ett antal företag insåg vi att det faktiskt skulle kunna bli någonting bra av våra planer.

– Förra året hade vi 300 besökare här på Mindpark, ett kreativt kontorshotell med tillhörande inkubator strax utanför Helsingborgs stadskärna. Det var vi väldigt nöjda med, inte minst med tanke på att vi dragit igång 3D Meetup med vanliga jobb vid sidan av.

Den 14-15 april i år är det dags för nästa omgång. Nu i avsevärt större lokaler på Sundspärlan. Man siktar på runt 500 anmälningar, med besökare från länder som USA, Australien, England, Belgien, Holland och Tyskland.

– Och aktiviteterna är så många fler i år. Vi kommer ha en gedigen maker-hörna med allt från extremt stora utskrifter, kompletta järnvägssystem, printade RC-modeller av svenska stridsskepp, 2st Humanoid robotar (inMoov) och delvis printade gräsklippare. Vi planerar även en barnhörna.

Hur skulle du säga att den svenska maker-scenen mår?

– Folk brinner för det här och vi ser så många duktiga makers. Här har till exempel YouTube blivit riktigt stort och vissa internationella namn kan leva på sina kanaler.

– Det är dock svårt att få människor att dela med sig, rent fysiskt. Därför tror vi på det personliga mötet. Ju fler vi lyckas samla, desto bättre blir det.

– På årets 3D Meetup vill vi att människor ska mötas och ha trevligt, få nya erfarenheter och lära sig av varandra. Här har föreläsningarna blivit än viktigare, både för erfarna makers och för folk som är helt nya och behöver en kunskapsboost.

På sikt vill vi även attrahera B2B-företagen för att få visa upp makerrörelsens kompetens och teknik. Dessa företag har mycket att lära av oss, avslutar Jonathan Lundström.

Mer om 3D Meetup

3D Meetup hålls den 14-15 april på Sundspärlan i Helsingborg. Här finns en rad föreläsare, experter och utställare på plats.

GÅ TILL WEBBPLATS