Louise Jannering Team tandem

Skräddarsydd utrustning till paracykellandslaget

Louise Jannering och Anna Svärdström är tandemcyklister i Svenska paracykellandslaget och representerade Sverige i Paralympics i september. Resultatet efter en strålande prestation i Tokyo blev två fantastiska bronsmedaljer. Eftersom det finns stora svårigheter med att hitta komponenter för att utrusta tandemcyklar, kontaktade teamet oss på 3DVerkstan – vilket ledde till ett spännande samarbete för att anpassa cykeln för racing på högsta nivån.

Louise och Anna manövrerar tillsammans tandemcykeln. Louise, som är blind, sitter bak på cykeln. Hennes huvuduppgift är att trampa, men det är också väldigt viktigt att Louise är följsam i fartökningar, inbromsningar och kurvor. Anna i sin tur är pilot och sitter fram på cykeln och trampar, styr, växlar och bromsar. Cykling har varit en gren i Paralympics sen 1988, men fortfarande är det sällan man hittar rätt material för racertandems. Louise berättar:

Det är väldigt svårt att hitta komponenter till en tandemcykel. Det mesta som finns är inte anpassat för racing på högsta nivå. Det bästa är därför om vi i möjligaste mån kan använda oss av vanliga standardkomponenter för ”singelcyklar” där utvecklingen går snabbt framåt, tillverkningen görs i stora serier och priserna pressas. För att till exempel kunna använda ett standard Shimano-vevparti på vår tandem behövde vi dock komplettera det med en specialbyggd vevarm på vänster sida.

3D-printing kändes som en optimal lösning, och det var teamets mekaniker Nichlas som tog initiativ till att kontakta 3DVerkstan. Han hade redan en idé på hur problemet skulle kunna lösas och hänvisades till 3DVerkstans Sales manager och Application engineer Patrik Rosén. Patrik, som själv är en engagerad cyklist, blev snabbt motiverad att jobba tillsammans med Nichlas samt Alicia Lindahl, Head of 3D print & design på 3DVerkstan, för att designa en lämplig vevarm. Anna och Louise berättar vidare om samarbetet:

Vi hade stora förhoppningar. Om det lyckades så skulle vi kunna spara både tid och pengar. Alternativet var att beställa en uppsättning komponenter från USA, men då skulle vi inte kunna ha med oss några reservdelar till Tokyo. Och en av de största fördelarna med 3D-printing är att när man väl har hittat en lösning som fungerar, så kan man skriva ut en ny del till en relativt låg kostnad ifall komponenten går sönder.

vevarm2vevarm1

Överst: Den monterade vevarmen. Nederst: Två tidigare prototyper.

Resultatet: en vevarm i Onyx, kolfiberförstärkning och metall

Vevarmen skrevs ut i Onyx förstärkt med kontinuerlig kolfiber med två mindre komponenter utskrivna i metall. 3D-printern som användes för att utskriften var en X7 från Markforged. Alicia berättar:

– Materialvalet var tvunget att hålla specifika hållfasthetskrav eftersom delen skulle utsättas för stor belastning. Orginaldelen fick modifieras efter teamets önskningar. Samtidigt fanns det ett stort antal faktorer att ta hänsyn till i fråga om designen, samt begränsningar så som fästpunkter. Vi printade den större delen i Onyx och kolfiberförstärkning, samt två mindre delar i metall. Den ena metalldelen placerades i Onyx och- kolfiberdelen under utskrift – vi pausade alltså printen, la in metalldelen och fortsatte därefter skriva ut. Den andra metalldelen pressade vi in när utskriften var klar. 

Ett antal prototyper hann testas innan det slutgiltiga resultatet – en vevarm som höll för mycket hårda påfrestningar. Att 3D-printing är något Anna och Louise kommer arbeta mer med i framtiden, är det ingen fråga om:

– Det tror vi absolut. Vi har redan fått hjälp av 3DVerkstan att lösa ett annat mindre problem – en kedjestyrare som minskar risken att tappa kedjan. Kontakten och supporten från 3DVerkstan har varit mycket bra. I perioder har projektet stått lite still, men däremellan har det dock varit snabba puckar och vi kom ju i mål i tid!

3DVerkstan är glada över att kunna hjälpa till med allt från design till produktion av specialanpassade komponenter för våra kunder. Allt är möjligt – hör av dig till oss via formuläret nedan så diskuterar vi mer än gärna er idé.

Följ Annas och Louises resa på deras sociala medier:

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om våra tjänster, produkter eller har du andra frågor? Fyll i dina uppgifter nedan så återkommer vi snarast.