Åtta 3D-ritprogram - för alla skolåldrar


Oavsett om du tänker använda 3D-teknik för att eleverna ska kunna skriva ut föremål i en 3D-skrivare, för virtual reality eller för spel så måste eleverna kunna rita i 3D. Det finns en uppsjö av programvaror för  Computer Aided Design – så kallat CAD. De CAD-program som används inom företag är oftast mer avancerade. Men det finns flera kostnadsfria program som är anpassade för olika åldrar. Här tipsar vi om de främsta.

Hur funkar egentligen 3D-printing? Läs vår guide här

barnbil

Från 6-11 år

Solidworks Apps for kids


CAD-utvecklaren Solidworks har tagit fram sex olika appar för barn i för- och grundskola – Capture it, Shape it, Style it, Mesh it, Show it och Print it.  Här finns funktioner för att göra om fotografiska bilder till 3D, rita och redigera 3D-bilder samt skriva ut på 3D-skrivare.

 Till Solidworks Apps for kids webbplats.

LeoCAD


LeoCAD är en intuitivt program, framtaget för mindre barn. Här bygger eleverna sina modeller med LEGO-liknande klossar i olika former och storlekar.

 Till LeoCADs webbplats.

Leopoly


Leopoly är både ett 3D-ritverktyg och en läroplattform för 3D-tekniker, med en del för lärare och en del för elever. Alla verktyg är onlinebaserade.

 Till Leopolys webbplats.

Printcraft


Printcraft är ett rit- och designverktyg för att göra egna modeller till spelet Minecraft. Här finns även en stor databas med färdiga kreationer att inspireras av.

 Till Printcrafts webbplats.

Från 12 år och uppåt

Tinkercad


Tinkercad är ett av de mest lättanvända CAD-programmen på marknaden, dessutom kostnadsfri och onlinebaserad. Väl lämpad för lite äldre elever som precis börjat lära sig om 3D-design.

 Till Tinkercads webbplats.

SculptGL


Ett intuitivt och lättanvänt skulpteringsprogram. Eleven kan utgå från en enkel form, en boll, som sedan kan manipuleras eller ändras med en rad olika verktyg.

 Till SculptGLs webbplats.

Sketchup


SketchUp utvecklades från början mer för arkitekturmodeller, men är idag utbrett även i skolmiljö. Ett verktyg för elever som arbetar med mer avancerade modeller. Grundversionen är kostnadsfri, men vissa tilläggsverktyg kostar.

 Till SketchUps webbplats.

Autodesk fusion 360


Autodesk är en av de större CAD-utvecklarna och deras programvara Fusion 360 finns i en kostnadsfri studentversion. Det här verktyget är för de riktigt avancerade användarna, på högstadium och gymnasiet. Programmet är egentligen en hel verktygslåda med funktioner för CAD-design, simulering och samarbete.

Till Autodesks webbplats.


KONTAKTA OSS

Är du mer nyfiken på hur 3D-teknik kan fungera i skolan? Fyll i dina uppgifter och ditt meddelande, så återkommer vi snarast.