BONDTECH

Oberoende och vertikal integration genom 3D-utskrift

Under de senaste åren har tillverkare lärt sig den hårda vägen att globalisering och sammankopplade leveranskedjor ibland kan skada lika mycket som de stjälper. Många vände sig till 3D-utskrift som ett tillfälligt alternativ för första gången, medan andra, som tillverkare av 3D-skrivare, hela tiden har modellerat denna vertikala integration.

Bondtech är ett svenskt företag känt för att producera matare, extruders, med dubbla drivhjul för Fused Deposition Modeling (FDM) skrivare. Företaget som grundades av Martin Bondéus 2014, tror på den smidighet, flexibilitet och kontroll som 3D-utskrift ger i tillverkningsprocessen och har integrerat additiv tillverkning i hela sin prototyp-till-produktionsprocess med hjälp av ett antal Formlabs pulverskrivare Fuse 1+ som de köpt av oss på 3DVerkstan. 

Från frustration till innovation

Martin Bondéus arbetade 2014 som produktutvecklare, när han blev frustrerad över sitt huvudsakliga prototypverktyg, en FDM-skrivare. Efter att ha plockat isär den och försökt ersätta vissa delar, kunde han identifiera huvudproblemet - inkonsekvent uppvärmning och extrudering. Bondéus såg en bättre metod och utvecklade en dual-drive-teknik för FDM-filamentextrudering som kunde anpassas till befintliga skrivare.

Bondtech producerar nu två huvudlinjer av extruders, LGX och LGX Lite, samt en mängd andra komponenter till FDM-skrivare för OEM:s (Original Equipment Manufacturer) och konsumenter som vill uppgradera sina maskiner.

I en marknad där tekniken snabbt förändras och produktionskostnaderna är höga, har Bondtech utvecklat en struktur som möjliggör hyper-tillväxt samt stabilitet.

Vad är då hemligheten? 3D-utskrift, såklart. "Additiv tillverkning låter oss vara flexibla när det kommer till att skapa, uppdatera nya modeller och lansera nya produkter. Designcykeln är mycket kort eftersom vi bara behöver förlita oss på oss själva. Så vi har en väldigt kort tid för att få ut produkter till marknaden." berättar Martin Bondéus 


EXT LGXLGX Lite Amb 0559 1 scaledBondtech Production 0138 scaled

"Att ha en Fuse 1+ i vår produktionslinje har gett oss mycket mer frihet att designa våra produkter, något som är särskilt viktigt när vi arbetar med OEM-kunder."

-Martin Bondéus, grundare bondtech -

En filosofi om oberoende

Det är ingen tillfällighet att Bondtechs struktur är uppbyggd för att tåla komplikationer som leverantörsförseningar eller, till exempel, en global pandemi. "Vår tillverkningsfilosofi är oberoende, smidighet och förmågan att helt lita på oss själva," säger Bondtech-teamet. "Vårt självförtroende får oss att vertikalt integrera så många processer vi kan." 

Under de tidiga åren i företagets snart 10-åriga historia printade teamet ut prototyper på FDM-skrivare och skickade sedan ut slutliga prototyper och slutkomponenter till servicebyråer som hade stora industriella SLS- och MJF-maskiner. "När vi såg att Formlabs Fuse 1-skrivaren fanns tänkte vi  "Okej, detta kan vara en bra lösning för att sköta produktion inhouse" säger Bondtechs ingenjörsteam. "Vi har använt 3D-utskrift för att prototypa i många år, men det är först nyligen som tekniken har blivit så pass tillförlitlig och med hög kvalitet att det går att integrera den i produktionsprocessen", tillägger Bondéus.

Att sköta hela slutproduktionen nästan helt in-house (även metallbearbetnings kapacitet) har möjliggjort Bondtech att förbli ett litet och agilt företag. De kan svara på konsumenternas efterfrågan och feedback nästan omedelbart, utan något av det slöseri eller de förluster som en typisk maskintillverkare skulle stöta på vid en designiteration. Martin fortsätter: "Eftersom vi är små och har en filosofi om smidig produktutveckling kan produkten utvecklas i en serie små iterationer och med mikro förbättringar, utan att begränsas av de stora volymer som behövs för verktyg.


bondtech case

Börja Bara Skriva Ut

3D-skrivare-marknaden för FDM-teknik är överfull med alternativ, från prisvärda DIY-kit till de mycket dyra industriella alternativen. Det finns ett överflöd av tillbehör, tips och guider för att optimera filamentextruderingsprocessen. Det är svårt att bryta sig in i den nischade industrin, smal som den är. Nya företag måste vanligtvis genomföra omfattande marknadsundersökningar för att avgöra om det finns utrymme för deras produkt.

En av fördelarna med ett in-house SLS-arbetsflöde, säger ingenjör Nuno Santiago, är att det inte finns något behov av att vänta på marknadsundersökningar. "Det är svårt att förutsäga framgången med en ny produkt". Vad kommer intresset att vara från marknaden? Men med in-house SLS-produktion börjar vi bara genom att skriva ut det. "Vi behöver inte vänta tre månader på verktyg."

Den förmågan, att prova nya saker och testa design variationer, baserat på konsumentens feedback, är ovärderlig i ett sådant högtillväxt- och konkurrenskraftigt område. När nya, högpresterande material släpps, utvecklas fler skrivare med uppvärmda byggkammare. Värmen från byggkammaren skapar en belastning på extruderkomponenterna. Ett företag som investerat i sina befintliga verktyg kanske inte kan ändra sin design för att anpassa sig till de nya temperaturerna, men in-house-produktion innebär att Bondtech lätt kan göra förändringar och har för att få en högre styvhet på dessa komponenter valt att skriva ut med Formlabs glasfiberfyllda Nylon 12 pulver. 

Snabbt, Prisvärt, Effektivt

Även om LGX och LGX Lite för närvarande är deras två huvudsakliga extruders, samarbetar Bondtech ibland direkt med FDM-skrivarnas utrustningstillverkare (OEM) för att utveckla nya produkter. Dessa OEM:er kan begära annorlunda monteringsalternativ som ska vara anpassat till deras speciella krav och Bondtech kan leverera prototyper på bara några dagar. 

"Med SLS-skrivare inhouse kan vi skapa och testa olika design variationer mycket snabbare än tidigare", säger Bondtech-teamet. "Vi kan nu skriva ut komponenter på några timmar och testa deras prestanda, vilket sparar oss mycket tid och pengar." Vi arbetar fortfarande med bra externa leverantörer men det kan ibland fortfarande ta över en vecka för att få hem en prototyp.

"När det gäller pris sparar vi cirka 50%-75% av våra prototypkostnader genom att producera dessa in-house med Fuse-skrivarna." 

-Nuno Santiago- INGENJÖR bondtech -

Skala uppåt

Fuse-skrivarens förmåga att tätt packa en byggvolym garanterar att hundratals delar kan produceras samtidigt, nedsänkta i varandra för att utnyttja varje liten yta av pulverbädden. Bondtech kör sina Fuse 1+ skrivare dygnet runt, och om de behöver lägga till kapacitet vet de att det är möjligt att skala upp effektivt. "Vi skriver ut mellan 50 och 200 delar i en 24-timmars cykel på varje skrivare, och under helger kör vi en stor 48-timmars utskrift. Vi maximerar byggkammarens kapacitet och vi har använt varje liten bit av pulver vi har köpt." säger Bondéus.

Bondtech ser fram emot att utöka sitt produktutbud och sin kundbas och ser inga problem att skala upp för att möta efterfrågan. "När vi överväger design iterationer är vi omedelbart redo att producera". Nu kan vi göra fler och fler produkter på Fuse-skrivarna och även prova nya material. "Och om vi behöver skriva ut tio gånger snabbare kan vi köpa nio fler Fuse-skrivare för priset av en EOS-maskin." säger Santiago.

När tillverkare inser att deras kopplingar till leverantörer över hela världen är skörare än de tänkt sig blir vertikal integration, digitalt lager, in-house produktion och oberoende mer attraktivt än någonsin. 3D-skrivartillverkare har dock känt till teknologins fördelar i åratal och är den perfekta fallstudien för maskintillverkare att modellera sig själva efter.

Slutligen är det inte bara de praktiska fördelarna eller kapaciteten som driver Bondtechs tillväxt. För Bondéus är det en djup passion för att lösa problem, för innovation och för att skapa en bättre produkt. In-house produktionen, 3D-utskrift och additiv tillverkning ger det perfekta redskapet för att göra just det. "Det här är vad vi brinner för," säger han. "Vi vill skapa en bättre produkt för konsumenten, och 3D-utskrift gör det möjligt."


KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om 3D-skrivare eller material från miniFactory, vill boka en demo av maskinen eller begära offert? Kontakta oss nedan så återkommer vi inom kort.