Eventuri
FLEXIBILITET I DESIGNPROCESSEN


Funktionella tester av luftintagssystem för prestandabilar

Eventuri utvecklar luftintagssystem för top-prestanda bilar så som Audi RS serien och M-power BMW serien. De använder 3D-printing till både design och prototyper. Tekniken tillåter dem att vara flexibla i designprocessen samtidigt som de snabbt kan uppnå en perfekt design av en produkt. För tillfället så förser de Audi RS serien, M-Power BMW serien och Lamborghini.

3D-PRINTA KOMPLEXA LUFTINTAGSSYTEM

Bilal Mahmood grundade Eventuri när han insåg att det fanns ett hål att fylla i bilmarkanden när det kom till hög-kvalitativa luftintagsystem för prestandabilar. Bilals Ultimaker Original, som han hade köpt för privat bruk, kom så småningom att användas inom företaget. Sedan dess har Eventuri bytt till Ultimaker 2+ och 2 Extended+ för att skapa prototyper av deras luftintagsystem.

Bilar av olika märken
Närbild på en pågående utskrift

Designprocessen för luftintagen är komplex då alla former är organiska. 3D-print gör det möjligt att snabbt omvandla dessa designs till fysiska prototyper. På så sätt kan Eventuri gå från grundkoncept till slutgiltig design på kort tid.


CAD-design av luftintagssystem

En design av ett luftintagssystem

Prototyper av inloppskanaler

Prototyp-varianter av en inloppskanal för BMW M4

FLEXIBILITET

3D-printad prototyp för Audi RS 5:an

3D-printad prototyp för Audi RS 5:an

Med 3D-printing kan Eventuri prova funktionaliteten av de 3D-printade luftintagen innan man utvecklar de slutgiltliga kolfiber-delarna. Då prototyper är en så pass viktig del av arbetsprocessen så har 3D-printing blivit en avgörande tillgång för Eventuris utvecklingsprocess. Som Bilal uttrycker det:

”Med 3D-printing kan vi vara flexibla, så att vi verkligen kan sätta designen och komma med den perfekta lösningen”