Kortare och färre driftstopp med 3D-teknik

Lotta Lindblad Okategoriserat

INDUSTRI OCH TILLVERKNING
MINSKA KOSTNADER OCH TIDSÅTGÅNG


Idag använder så gott som alla stora tillverkningsföretag en eller flera 3D-skrivare för att produktutveckla, ta fram produktionsverktyg eller tillverka slutprodukter. Produktionsverktyg som hjälpmedel i montering, kvalitetskontroll eller reparationer, till exempel, dessa är ovärderliga. Men de är ofta kostsamma att tillverka traditionellt och ledtiderna är långa. Genom att istället 3D-printa produktionshjälpmedel går det att få ner produktionstid och kostnader avsevärt. Läs mer nedan om hur några av världens största företag använder 3D-skrivarteknik i sina organisationer.

Välkommen att kontakta oss om ni har frågor eller önskar träffa oss för att se över hur ni kan korta driftstopp eller printa reservdelar on-demand

Korta ner eller undvik oplanerade driftstopp genom att använda 3D-teknik. Vi kommer visa exempel och scanna komponenter på Underhållsmässan i Göteborg den 10-13 mars.
Välkommen att hämta din entrébiljett via knappen och kom förbi oss i monter A03:61

HÄMTA DIN KOSTNADSFRIA BILJETT TILL UNDERHÅLLSMÄSSAN 10-13 mars HÄR

Statkraft
3D-skrivarteknik effektiviserar underhåll


Längs Ljungan, inte långt från Sundsvall ligger fem vattenkraftverk med några mils mellanrum. Vid det största kraftverket, Skallböle, finns tre generatorer, varav två har fått en välbehövlig, 3d-utskriven uppgradering som förbättrar underhållet. Dessutom till en försumbar kostnad.
Läs Mer

ford
EFFEKTIVISERAR MONTERINGSLINAN


När allt fler företag börjar utforska möjligheterna med additiv tillverkningsteknik, ligger Ford steget före för att effektivisera sina monteringslinor och produktutveckling. Ford installerar nu 3d-skrivare i alla sina europeiska anläggningar, bland annat i Spanien, Italien och Rumänien. Designteamet i Tyskland förser anläggningarna med digitala underlag och tack vare 3d-skrivartekniken är verktygen redo för användning dagen efter beställning.
Läs Mer

VOLKSWAGEN AUTOEUROPA
MAXIMERAR MED 3D-UTSKRIVNA JIGGAR OCH FIXTURER


Volkswagen Autoeuropa har en årlig produktionsnivå på 100 000 bilar och använder nu flera 3D-skrivare för att revolutionera sin arbetsprocess. I anläggningen skriver man ut hjälpmedel för tillverkning som används dagligen på monteringslinjen. Att inte längre behöva förlita sig på externa leverantörer har minskat kostnaderna kraftigt och har reducerat ledtiderna från veckor till några dagar.
Läs Mer


TUCCI HOT RODS: car parts

lean machine: production

snow business: final parts


ABB ROBOTICS
KOSTNADSEFFEKTIVA OCH SKRÄDDARSYDDA ROBOTFINGRAR


Med 3D-skrivare kan ABB Robotics minimera risker i utvecklingsprocessen genom att prova funktionaliteten av en design innan man investerar i ett påkostat verktyg. På så sätt förkortar man utvecklingsprocessen från månader till några dagar. Med 3D-skrivare kan ABB utföra flera förstudier för varje designkoncept, vilket tillåter dem att anpassa sig mer efter kundbehov.
Läs Mer

Eventuri
FUNKTIONELLA TESTER AV LUFTINTAGSSYSTEM FÖR PRESTANDABILAR


Eventuri utvecklar intagssystem för prestandabilar som Audi RS-serien och BMW:s M-power-serie. 3D-skrivartekniken möjliggör fö dem att vara flexibla i designprocessen, samtidigt som de snabbt kan få till en perfekt design.
Läs Mer


VOLKSWAGEN AUTOEUROPA
VAD KOSTAR EN MINUT I BILINDUSTRIN?


Det blir allt vanligare med redogörelser kring hur olika varumärken nyttjar tekniken för öka hastigheten på design och tillverkningsprocessen. Hyundai, till exempel, introducerade nyligen ett nytt designcenter utrustat med 3D-skrivare, vars syfte är att halvera konstruktionscyklarna. Ford, Tesla, Volkswagen Autoeuropa och de flesta andra stora bilmärkena har också uttalat sig om teknikens roll inom produktion.
Läs Mer


SIEMENS
3D-SKRIVAREN – INTEGRERAD I ARBETSFLÖDET


Med 3D-skrivare kan Siemens börja med en lättviktig plastkomponent och i slutändan ha en slutprodukt som är gjuten i rostfritt stål. Traditionellt skulle det ta 12-16 veckor att gå från modell till slutprodukt. Men genom att använda 3D-skrivare har den tiden minskat till 1-2 veckor. Utöver tid, så kan man även minska potentiellt jobb för omarbetning. Detta då prototyperna gör det möjligt för Siemens att prova designs och funktioner utan att behöva investera i dyra verktyg.
Läs Mer

Bose
MERVÄRDE MED EGNA PROTOTYPER


Genom sina Ultimaker-skrivare kan BOSE:s affärsområde BOSEbuild utveckla en vital del till sina BOSEbuild-lurar. Med egna 3D-skrivare kan man göra utförliga tester tidigt i produktutvecklingen, vilket bidrar till avsevärt kortare ledtider mellan iterationer och lägre kostnader för prototyptillverkning.
Som bonus kan utvecklingsteamet nu samla in värdefull användardata.
Läs Mer


MNNTHBX
KOSTNADSEFFEKTIVA PROTOTYPER
FÖR SKRÄDDARSYDDA HOJAR


MNNTHBX, eller Man in the Box, baserade i Tennessee, är ett gäng motorcykelentusiaster som tillverkar delar till skräddarsydda lätta motorcyklar. De största utmaningarna för MNNTHBX var att dra ner på prototypkostnaderna. Material som aluminium är kostsamma och iterationer tar mycket tid i anspråk, särskilt då jobben ska outsourcas till servicebyråer som ska fräsa. Att effektivisera iterationerna utan att spräcka budgeten var därför avgörande för MNNTHBX.

Läs Mer

KONTAKTA OSS

Fyll i dina uppgifter så återkommer vi snarast.
Vill du hellre ringa finns vi på plats helgfria vardagar 9-17 på nummer 08-55 11 57 50.