Nu kan du ladda ner senaste Ultimaker Cura

Ultimaker har uppdaterat sin programvara Cura, som nu fått versionsnumret 3.2. Bland förbättringarna återfinns kvickare uppstartstid, nya slicing-funktioner och en ny typ av stödstruktur.

I tidigare versioner har slicing varit begränsat till en lagerhöjd. I och med Cura 3.2 finns nu flexibla lager (adaptive layers på engelska). Det innebär att lager skrivs ut med variabel tjocklek, anpassat efter vinkeln på en specifik yta på modellen. Den algoritm som används gör att lutande ytor får lägre lager, medan vertikala ytor får högre lager. Resultatet ska ge bättre ytfinish utan nämnvärt längre utskriftstid.

En ny stödstruktur med namnet Tree support är en experimentell metod som i det närmaste använder grenar som växer och blir fler i områden som behöver stöd. Detta ska ge färre kontaktpunkter på modellen, vilket i sin tur förbättrar ytfinish. Tree support lämpar sig väl för organiska former och kan användas parallelt med andra stödstrukturer.

För ökad produktivitet finns nu möjligheten att skapa och hantera flera byggplattor, även med delade inställningar. Varje byggplatta kan läggas till en utskriftskö i Cura Connect. Med funktionen behöver du inte först tömma en byggplatta i Cura, utan kan placera flera i en kö för att maxa upptiden.

Ultimaker har även lagt till fler mesh-inställningar, vilket ska förenkla när du vill definiera modeller att skrivas ut som en mesh. I Custom mode kan detta användas för att definiera olika slicerinställningar till olika sektioner i din utskrift. Ett exempel är när du vill använda en mesh som stödstruktur i ett specifikt område på din utskrift.

Läs om alla nyheter och ladda ner den senaste versionen här

Lär dig mer om programvara och 3d-skrivarteknik från Ultimaker

Hos 3DVerkstan kan du som är ny eller befintlig Ultimaker 2 eller 3-användare gå en grundkurs. Här lär du dig mer om 3d-utskrifts-processen, samt hantering av maskin och mjukvara.

LÄS MER