Kompositer för styrka eller utseende

Kompositmaterial för 3d-skrivare baserade på extruderingsteknik, eller FFF, fortsätter att växa i antal. Den främsta anledningen är att extruderingsskrivarna i allt högre utsträckning används för tillverkning och avancerade prototyper. Då ställs det också högre krav på materialegenskaper. Sedan finns det kompositer framtagna för sina rent estetiska värden, med fyllningar som koppar, brons och stål. Här går vi igenom några av de material som finns på marknaden.

När det gäller funktion, så är det i dagsläget kolfiberkompositer som främst hamnat i rampljuset. Generellt ger kolfiberfilament avsevärt bättre styvhet och draghållfasthet jämfört med standardmaterial som PLA och ABS. Även kemisk resistens och/eller värmeresistens kan förbättras, beroende på basmaterial, förstås. Materialen används ofta inom industrier som rymd & flyg, fordon och energi, där det ställs höga krav på funktionalitet och materialegenskaper.

Metallfyllda filament används främst för sina estetiska egenskaper eftersom fyllningen av metallpulver ger polymermaterialet en känsla av stål, brons, koppar eller annan metall. Tänk dock på att dessa material inte ska jämföras med de filament som bland annat 3d-skrivartillverkarna Markforged och Desktop Metal använder. Här är mängden metallmaterial avsevärt högre och används för att tillverka komponenter helt i metall. Efter utskrift sintras den utskrivna komponenten under hög värme, vilket bränner bort det plastmaterial som binder metallpartiklarna i filamentet.

Däremot har Markforged, som vi på 3DVerkstan för övrigt säljer, en teknik för att kontinuerligt förstärka utskrifter med kol- eller glasfiber, utöver den kolfiberkomposit som utgör själva byggmaterialet.

Filament med koppar, brons, rostfritt stål och mässing används ofta av smyckesdesigners, men även i arkitekturvärlden, då det går att efterlikna slutprodukten med hög realism.

Gemensamt för både kolfiber- och metallfyllda filament är att de sliter på munstycket, som vanligtvis är tillverkat i mässing på grund av materialets goda värmeledningsförmåga. Så oavsett vilket material du vill tillverka i, bör du ha ett specialmunstycke, som Olsson Ruby.


Ett urval av våra specialmaterial

 • Colorfabb Bronzefill
  Ett filament som innehåller 80% brons! Det både ser ut som och känns som brons då det också är ungefär tre… LÄS MER
 • Colorfabb Copperfill
  Colorfabb Copperfill är ett komposit material som består till 80 % viktmässigt av kopparpulver samt PLA… LÄS MER
 • Colorfabb Steelfill
  Ett material som består av stålpulver och Colorfabbs PLA/PHA. Utskrifterna kan efterbearbetas och poleras upp till… LÄS MER
 • Colorfabb Brassfill
  Brassfill är ett experimentellt material från Colorfabb som blandar mässingspulver med plast. LÄS MER

 • Colorfabb XT-CF20
  Colorfabbs första kolfiberfilament baserat på Amphora, ett polyestermaterial särskilt utvecklat… LÄS MER