Innovationspris går till världens hårdaste stål

Lotta Lindblad branschnytt

Additiv tillverkning av metaller är ett växande område med applikationer inom allt från medicin till aerospace. Företaget VBN Components som skrivit svensk stålhistoria med nya materialet Vibenite 290 som lanserades i november 2017, har nu belönats med “Årets Innovation” på Företagargalan i Uppsala län.

Det som gör VBN Components unika inom området Additiv tillverkning, är hårdheten och nötningståligheten i deras material.

Det globala intresset för det nya stålet Vibenite 290 – världens hårdaste stål är förståeligt, då det ger möjlighet att tillverka industriella verktyg och komponenter i metaller av extremt hög kvalité. Samtidigt gör nötningståligheten att livslängd och effektivitet på produkten ökar, vilket innebär minskat materialbehov och en enorm reducering av miljöbelastningen.

– Det är fantastiskt att se hur nyheten sprids från kontinent till kontinent. Vi får förfrågningar från världens alla hörn, både från näringsliv och akademi. Intresset för att tillverka bättre produkter med våra material är stort, och vi har satt oss på kartan globalt som ett företag inom den främsta materialutvecklingen, säger Ulrik Beste, Teknisk Chef på VBN Components.

Nu har VBN fått det prestigefyllda priset för “Årets Innovation” på företagargalan. Galan som arrangeras årligen av Företagarna – Sveriges största företagarorganisation, hölls den 19/4-2018 på Uppsala slott.

– Vi är oerhört glada över att vårt material uppmärksammas med innovationspriset i konkurrens med andra mycket framstående företag. Det visar att det finns ett värde i det vi gör inte bara inom materialbranschen, utan för samhällsutvecklingen i stort, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Dela denna nyhet

Mer om VBN

VBN Components är ett svenskägt företag, grundat 2009 av Peter Vikner, Ulrik Beste och Martin Nilsson. Företaget tillverkar nötningståliga metallkomponenter direkt från pulver med s.k. 3D-printning (Additiv tillverkning, friformning) och är involverat i en rad kundanpassade projekt för att öka verkstadsindustrins konkurrenskraft.
VBN är alumn från Uppsala Innovation Centre, rankad som världens fjärde bästa företagsinkubator, och stöds även av Energimyndigheten. Företaget tillverkar komponenter i nära-färdig-form under varumärket Vibenite till kunder som har behov av komplexa former och/eller extremt nötningsmotstånd.
Du kan se modeller från VBN Components hos 3D Meetup Center i Stockholm.

besök webbplats