Svenskt entreprenörsprogram rivstartar med 3d-skrivarteknik

Lotta Lindblad branschnytt

Nystartade kursprogrammet IDE(A)CTION på Östermalm, i Stockholm utbildar entreprenörer som vill testa sina idéer i ett tidigt stadium, både affärsmässigt, men även ur ett produktionsperspektiv. Här kommer 3d-skrivare från Ultimaker och Formlabs väl till pass.

Rummet är fyllt av kreativitet och nyfikenhet, lite otåligt vill deltagarna ha svar på sina frågor om material och teknik och i bakgrunden surrar 3d-skrivarna. Alla här har en idé om en produkt de vill förverkliga och har blivit handplockade till en
12-veckors-kurs hos IDE(A)CTION i Stockholm.

– Med bakgrund inom industrin och miljörörelsen har vi sett behovet av att ta tillvara på fler idéer och att tidigt och kostnadseffektivt kunna testa dem, säger Mikael Beving, som tillsammans med Jean-Baptiste Gérard ligger bakom denna ideella förening som erbjuder ett kostnadsfritt innovationsprogram.

IDE(A)CTION som drog igång med sin första kurs i februari, samlar in och delar ut medel till personer som har idéer som kan leda till företag. Kraven för att bli antagen är att man har en idé som på något område är relevant när det gäller FN:s 17 hållbarhetsmål, samt att du inte har sålt din produkt tidigare.

Idén att starta IDE(A)CTION kom från San Francisco och Bay area där denna typ av verksamhet nått framgång och lett till starten av flera framgångsrika företag.

– Vi såg en potential i Skandinavien och just Stockholm som en unik position, berättar Mikael.

Och intresset har varit stort, de som söker har alla olika bakgrund. Brandmän, tandläkare, arkitekter, entreprenörer, Kemister, forskare, IT-chef och konstnär är några och majoriteten av de sökande och deltagarna är tjejer. Just nu går 18 personer kursen och varje månad tillkommer 12 nya.

Mikael och Jean-Baptiste har samarbetat tidigare, då de även ligger bakom TOOLSPACE, en verkstad dit man kan vända sig om man har tillfälliga behov av verktyg och kunskap. Verktygen ska vara allt man behöver både i ett tidigt prototyp-stadium, ett s.k priotypes, fram till slutprototyp. Verkstaden har i dagsläget två skrivare från Ultimaker och en från Formlabs.

– Prototyperna kan vara både att tekniskt validera en idé, att iterativt utforska hur man ska designa en lättanvänd produkt och A/B-testning till att bygga en prototyp som kan användas för att visa och förklara sin idé. Det är där 3d-skrivarna tillför så mycket för kursen.

Målet är att kunna ge deltagarna tillgång till allt från lera och textil till 3d-skrivare och gjutformar för att på bästa sätt tillgodose alla behov. IDE(A)CTION huserar just nu på OpenLab på KTH, men letar en mer permanent plats för att kunna utöka sin verkstad med ytterligare verktyg och kunskap.

Mer om IDE(A)CTION

Sitter du på idéer men saknar erfarenhet och/eller utrustning att presentera dem i form av prototyper och affärsmodeller kan du läsa mer om upplägg och antagningskrav till 12-veckors-kursen hos IDE(A)CTION .

GÅ TILL WEBBSIDA