HP släpper mindre skrivare med färg

Nästa steg i HP:s insteg i den additiva världen är fyra mindre 3d-skrivarmodeller och möjlighet att skriva ut i fyrfärg. Med en avsevärt lägre prislapp med start på runt 400 000 kronor, fokuserar företaget nu på små och medelstora företag.

Lanseringen består av 300- och 500-serien, med två varianter av varje modell, totalt alltså fyra olika skrivare. 300-serien har en byggvolym på 190 x 254 x 248 millimeter, och 500-serien en något större byggvolym på 190 x 332 x 248 millimeter. Lagertjockleken på alla fyra modeller ligger på 0,08 millimeter.

Om du bara vill producera i vitt eller svart är det 340- eller 540-modellerna som gäller. Dessa är utrustade med fyra så kallade agenter – de specialutvecklade vätskor som selektivt påverkar pulvermaterialet med bläckstråleteknik och ger det olika egenskaper. Vill du ha färg är det 38- eller den större 580-modellen som gäller. Dessa är utrustade med åtta agenter, fyra extra för färgerna CMYK, cyan, magenta, gul och svart.

HP ser funktionella prototyper och mindre serietillverkning som det främsta användningsområdet för de nya maskinerna. Något som man menar flyttar ut på tillverkande företag i allt högre utsträckning. Företaget har utvecklat en smart lösning för att hantera bygg- och materialhanteringsprocesserna. Efter en produktion kyls komponenterna ner i maskinen för att därefter extraheras från byggkammaren. Överblivet material återvinns automatiskt till nästa körning. Dock behöver alla komponenter rengöras utanför maskinen, men autoextrahering och materialåtervinning ska minska de manuella insatserna efter utskrift.

Det kommer också ett nytt material – HP 3D High Reusability CB PA12. Enligt HP ska det ge samma egenskaper som det till namnet snarlika HP 3D High Reusability PA12. I förlängningen ska både 300- och 500-modellen kunna producera med samma material som tidigare släppta 3200- och 4200-modellerna.

HP:s 3d-skrivare säljs i Sverige av 3D Center och PLM Group.