Åtta 3d-ritprogram för alla skolåldrar

Oavsett om du tänker använda 3d-teknik för att eleverna ska kunna skriva ut föremål i en 3d-skrivare, för virtual reality, eller för spel, så måste eleverna kunna rita i 3d. Det finns en uppsjö av programvaror för så kallad CAD – Computer Aided Design. De CAD-program som används inom företag är oftast väldigt avancerad. Men det finns flera kostnadsfria program anpassade för olika åldrar. Här nedan tipsar vi om de främsta.

Från 6-11 år

Solidworks apps for Kids
CAD-utvecklaren Solidworks har tagit fram sex olika appar för barn i skolålder – Capture it, Shape it, Style it, Mesh it, Show it och Print it. De kan användas av barn från 4 år och uppåt. Här finns funktioner för att göra om fotografiska bilder till 3d, rita och redigera 3d-bilder samt skriva ut på 3d-skrivare.
Webbplats

LeoCAD
LeoCAD är en intuitivt program, framtaget för mindre barn. Här bygger eleverna sina modeller med LEGO-liknande klossar i olika former och storlekar.
Webbplats

Leopoly
Leopoly är både ett 3d-ritverktyg och en lärplattform för 3d-tekniker, med en del för lärare och en del för elever. Alla verktyg onlinebaserade.
Webbplats

Printcraft
Printcraft är ett rit- och designverktyg för att göra egna modeller till spelet Minecraft. Här finns även en stor databas med färdiga kreationer att inspireras av.
Webbplats

Från 12 år och uppåt

Tinkercad
Tinkercad är ett av de mest lättanvända CAD-programmen på marknaden, dessutom kostnadsfri och onlinebaserad. Väl lämpad för lite äldre elever som precis börjat lära sig om 3d-design.
Webbplats

SculptGL
Ett intuitivt och lättanvänt skulpteringsprogram, där eleven kan utgå från en enkel form (boll) som sedan kan manipuleras eller ändras med en rad olika verktyg.
Webbplats

Sketchup
Sketchup utvecklades från början mer för arkitekturmodeller, men är idag utbrett även i skolmiljö. Ett verktyg för elever som arbetar med mer avancerade modeller. Grundversionen är kostnadsfri, men vissa tilläggsverktyg kostar.
Webbplats

Autodesk Fusion 360
Autodesk är en av de större CAD-utvecklarna och deras programvara Fusion 360 finns i en kostnadsfri studentversion. Det här verktyget är för de riktigt avancerade användarna, på högstadium och gymnasiet. Programmet är egentligen en hel verktygslåda med funktioner för CAD-design, simulering och samarbete.
Webbplats