3DVerkstan säljer Markforged desktopskrivare

Mattias Kristiansson produktnyhet

Från och med nu i mars är 3DVerkstan svensk återförsäljare för amerikanska Markforgeds uppmärksammade serie desktopskrivare för professionellt bruk. Företaget har utvecklat en unik teknik med avancerad kolfiberförstärkning och skrivarna har blivit förstahandsvalet för många företag i industrisektorn när det ställs krav på egenskaper som hög hållfasthet och styvhet.

Flaggskeppet heter Mark Two, en lösning som kombinerar den unika kolfibertekniken Continuous Filament Fabrication, CFF, med hög prestanda, tillförlitlighet och flexibilitet. Mark Two har en byggvolym på 320 x 132 x 154 millimeter och en lagerhöjd på 100 mikrometer. En inbyggd pekskärm gör det enkelt att hålla koll på jobb, ansluta till wifi och starta ny utskrift.

Grunden i Markforgeds materialutbud är den egenutvecklade kolfiberkompositen Onyx, en polyamid med mikroskopiska kolfiberbitar. Onyx är runt 1,4 gånger starkare och styvare än ABS. Den dimensionella stabiliteten är mycket god, vilket ger mycket låg warpning, alltså att materialet skevar sig.

Till skillnad från andra kolfiberkompositer, där plastmaterialet blandas med små kolfiber för förbättrade egenskaper, så bygger Continuous Filament Fabrication på att långa trådar med kolfiber deponeras parallellt med Onyx, från ett separat skrivhuvud. Tekniken ger enligt Markforged komponenter som är sex gånger starkare och arton gånger styvare än Onyx. Utöver kolfiber som förstärkningsmaterial finns även glasfiber, högtemps-glasfiber och kevlar.

De två andra modellerna i Markforgeds desktop-serie heter Onyx One och Onyx Pro. Onyx One har ett skrivhuvud och är kompatibel med Onyx-materialet. Även Onyx Pro skriver ut med Onyx, men de dubbla skrivhuvudena innebär att du även kan skriva ut med kontinuerlig glasfiber. Vill du skriva ut med kontinuerlig kolfiber, glasfiber och kevlar är Mark Two lösningen för dig.

Den egenutvecklade och molnbaserade programvaran Eiger medföljer. Här finns funktioner för filförberedelse, utskriftsparametrar, materialförsörjning, hantering och placering av den kontinuerliga fibern, med mera.

Några av världens främsta varumärken, som Hyundai, Philips, Ford och Lufthansa, använder redan Markforgeds lösningar. I många fall har dessa företag ersatt traditionellt tillverkade komponenter i aluminium med kolfiberförstärkta utskrifter.

3DVerkstan kommer att visa Markforged Mark 2 och exempel på utskrifter på Underhållsmässan i Göteborg den 13-16 mars. Kom till mässans specialmonter för additiv tillverkning, A01:72, och diskutera applikationer, material, CAD-design, 3d-scanning och få tips om hur ditt företag kan dra nytta av den senaste 3d-skrivartekniken. Registrera dig kostnadsfritt till Underhållsmässan här.


Mer info om Markforgeds lösningar

Vill du veta mer om Markforgeds desktopbaserade 3d-skrivarlösningar, materialutbud, applikationer och nyttan för ditt företag? Registrera dig nedan, så återkommer vi snabbare än en oljad blixt.


[contact-form-7 id=”14263″ title=”Intresseanmälan Markforged”]