Ultimaker Material
Med Optimerade profiler för din Ultimaker


Köp Online
Begär Offert

PLA
Vårt rekommenderade material


PLA är det material som används allra mest inom desktop 3d-printing i dag, med god anledning. Inget annat material är så tacksamt att skriva ut med samtidigt som det är både närmast luktfritt och biologiskt nedbrytbart.

Det finns i ett brett spektrum av färger, och ger en mycket bra ytfinish. PLA är dessutom det material som fungerar absolut bäst tillsammans med PVA som vattenlösligt stödmaterial i din Ultimaker 3.

PLA blir dock mjukt vid relativt låga temperaturer (~60 grader) och tål inte att böjas upprepade gånger, så om din detalj ska utsättas för högre temperaturer eller om du ska göra snäpplås, gångjärn och liknande detaljer så bör du fundera på ett annat material.

Nylon
Ingenjörernas funktionella favorit


Nylon (polyamid) är ett av de vanligaste materialen inom industrin att tillverka plastdetaljer i. Med sin höga slagseghet, låga friktion och höga motstånd mot mekaniskt slitage så kan detta material användas i funktionella delar som måste utstå mekanisk påverkan.

Detta gör Nylon till ett utmärkt val för att 3D-printa specialverktyg, funktionella prototyper och delar som används i färdiga produkter.
Nylon fungerar också utmärkt att skriva ut tillsammans med PVA som vattenlösligt supportmaterial i din Ultimaker 3.

Ultimakers egna nylon är dessutom utvecklad specifikt för att ha ett mycket lågt fuktupptag, då Nyloner generellt är mycket hygroskopiska och höga fuktighetshalter kan ge utskriftsproblem.

PVA
Vattenlösligt stödmaterial för din Ultimaker 3


PVA (Polyvinylalkohol) är ett vattenlösligt filament vars huvudsakliga användningsområde är att agera stödmaterial till komplexa detaljer i PLA och Nylon som annars inte hade gått att skriva ut. När ditt objekt är utskrivet så lägger du den i ett vattenbad där PVAn löses upp, varpå du ett par timmar senare kan plocka ut din färdiga utskrift, då helt ren från stödmaterial.

Ultimakers PVA är speciellt utvecklad för att ge maximal driftsäkerhet när den används tillsammans med de optimerade profiler som finns i Cura för din Ultimaker 3, samt forumlerad för att ge ett lågt vattenupptag från luften för att öka livslängden på filamentet efter att förpackningen är bruten.