3D-print av vulkan. rubrik: om 3D-printing

Vad är 3D-Printing?

3D-printing, friformsframställning eller additiv tillverkning är en tillverkningsteknik med enorma möjligheter för alla slags verksamheter och industrier. Tekniken framställer tredimensionella prototyper genom att lodrätt skriva ut lager efter lager. Utskrifterna skapas från datafiler, ofta från CAD-program, och kan bestå av ett flertal olika material. De vanligaste teknikerna är FDM/FFF (materialextrudering), SLA (fotopolymerisering) och SLS (sammanbindning av pulver). Här guidar vi dig genom varför 3D-printing är en sådan framstående teknik och hur du kan komma igång. 

Varför 3D-PRINTING?

När man tillverkar en detalj rent mekaniskt så betyder det ofta att man måste göra det i flera olika steg, med flera olika verktyg och i vissa fall med olika maskiner. De främst förekommande tillverkningsmetoderna är annars subtraktiva eller formativa. Med additiv tillverkning, 3D-printing, effektiviseras processen. Det vanligaste användningsområdet är att ta fram prototyper av produkter: både visuella eller fullt fungerande slutprodukter. Du kanske behöver en apparatlåda till en produkt, då är en 3D-skrivare utmärkt att använda eftersom du snabbt kan prova fram exakt den form du behöver. Med additiv tillverkning kan komponenter tillverkas direkt efter behov, efterfrågan och direkt på plats. 

INNOVATIV OCH KOSTNADSEFFEKTIV TEKNIK

Det tas ständigt fram nya avancerade material för FDM-skrivare såsom gummi, nylon och träliknande filament. Detta öppnar möjligheter att tillverka prototyper som inte bara matchar en slutprodukt i form men även i viss utsträckning funktion. Man skulle till exempel kunna 3D-printa gummi-inlägg till handtag eller lådor. Med nylon kan man skriva ut saker som glidlager eller delar som kan böjas kraftigt. Med ett träfilament kan man producera en prototyp som känns lik slutprodukten.


Med mer avancerade industriskrivare kan man skriva ut 3D-prints i mer än ett material och färg på en gång. Till exempel kan en skotillverkare skriva ut prototyper av nya skor på en dag istället för att vänta lång tid och betala dyra pengar för att producera en modell på traditionellt vis. Man får snabbt fram en prototyp, och eventuella ändringar kan göras direkt i CAD-mjukvaran. En ny prototyp kan då skrivas ut på en gång istället för att behöva beställas externt, vilket effektiviserar och ger stora tids- och kostnadsbesparingar.

color kit blog hero.jpg 664x0 q85 subsampling 2
minifactory ultra heated chamber 1920 1280

Ett annat exempel där 3D-printing kan spara in pengar är inom flygindustrin. Delar kan tillverkas med hålrum för reducerad vikt, som leder till minskad bränsleåtgång. Samtidigt bibehålls styrkan i delen eftersom man kan optimera delens uppbyggnad digitalt. Med traditionella tillverkningsmetoder är man begränsad av att verktyget som bearbetar materialet måste komma åt överallt. Denna begränsning kan man gå runt med 3D-teknik då det inte finns något verktyg som måste komma åt eftersom delen byggs lager för lager.

Material för 3D-printing är idag så pass utvärderade och med sån bredd att även specifika krav på certifiering och exemplevis material som är värme eller kemikaliebeständiga finns tillgängliga.


MINIMERA SPILL

Man sparar in på material i och med att man endast använder det material som faktiskt behövs för att tillverka delen, till skillnad från metoder där material behöver avlägsnas. Till exempel med en CNC-fräs som, beroende på detalj, producerar en stor mängd spill. Idag jobbar många tillverkare även för att man ska kunna återanvända material, antingen genom återvinning eller att man själv silar pulver som blivit över och återanvänder till nästa utskrift. 

Additiv tillverkning är dock inte en ersättare för all typ av tillverkning. 3D-utskrift är, i de flesta fall, inte lämpligt för serietillverkning jämfört med exempelvis formsprutning. Med hjälp av formsprutning kan en plastdetalj tillverkas på några sekunder medan det kanske skulle ta fem timmar att skriva ut. Däremot är gjutformarna samt  prototyper, inför formsprutning, ett exempel på 3D-printing som komplement till konventionella metoder. Här finns mer att läsa om det.


HUR ANVÄNDS 3D-PRINTING?

Tekniken är i snabb utveckling och ger fördelar och nya möjligheter inom mängder av olika branscher och applikationer:

  • Industridesigners, ingenjörer och produktutvecklare tar fram prototyper för att spara tid och pengar på vägen till färdig produkt.
  • Kirurger / sjukvården använder 3D-printing för att förbättra operationer med kirurgiska guider.
  • Stadsplanerare och arkitekter använder 3D-printing för visualisering, förtätningsanalyser och kommunikation.
  • Forskare använder 3D-printing för att kunna göra nya typer av experiment som annars hade varit omöjliga eller väldigt svåra att genomföra.
  • Elever, lärare och skolor använder 3D-teknik för kreativt skapande, lärande och för att växa fram nästa generations digitala konstruktörer.
  • Konstnärer kan skapa helt nya former och uttryck med den frihet som 3D-utskrift ger.
  • Inom flyg- och rymdindustrin sparar man pengar genom att kunna skapa hållfasta maskindelar till lägre vikt och lägre totalkostnad.

Läs mer och inspireras av våra kunder inom olika branscher globalt om hur de använder 3D-lösningar.


HUR KOMMER JAG IGÅNG?

Vi på 3DVerkstan är ett kunskapsbaserat team som hjälper dig att komma igång med 3D-printing i din verksamhet. Hör av dig till oss för att ta reda på hur du kan använda 3D-teknik i ditt företag eller vilken skrivare som är bäst lämpad. 

 Vi erbjuder även konsultation på plats eller hos oss för att se över era möjligheter och behov av effektivisering. 



ANLEDNINGAR ATT VÄLJA 3D-PRINTING:


  • Möjligt att tillverka och designa detaljer som skulle vara omöjliga med traditionell teknik
  • Man spar material
  • Man slipper verktyg lätt som slits och behöver bytas ut
  • Kortare och billigare väg från ritning till prototyp
  • Begränsning av risker vid produktutveckling
  • Hållbar tillverkning


Exempel på användnings- områden:


  • Produktprototyper
  • Arkitektoniska modeller
  • Personligt anpassade hjälpmedel
  • ”One off”-produkter och mindre serier
  • Protestillverkning
  • Verktygstillverkning
  • Specialanpassade detaljer


OLIKA TEKNIKER

Nedan har vi listat de vanligaste teknikerna. Det finns även variationer som bygger på samma koncept men för enkelhetens skull har vi generaliserat och delat upp teknikerna i tre huvudgrupper.

För att läsa mer om teknikerna och skillnaden mellan dem, klicka på +


MATERIALEXTRUDERING

FOTOPOLYMERISERING

fotopolymerisering

SAMMANBINDNING AV PULVER

optimized for web png formlabs fuse 1 30w printer 22 e1667901525666

KONTAKTA OSS

Vill du veta mer om hur 3D-printing skulle fungera i din verksamhet, och om vilken skrivare som passar bäst för dig? Eller vill du höra mer om våra 3D-skrivarlösningar, boka en demonstration i vårt showroom, begära offert eller beställa provutskrifter? Fyll i dina uppgifter nedan, så återkommer vi så fort vi kan.